Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturati corect ca sa nu platiti amenda! Servicii de reprezentare fiscala si organizare a evidentei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: evidenta fiscala, reprezentare fiscala, tva, serviciul de contabilitate

Facturarea incorecta atrage dupa sine multe erori care se tin lant. E mult mai greu sa corectam retroactiv decat sa prevenim si e cu atat mai greu sa incercam sa convingem un inspector fiscal ca greseala noastra a fost din neatentie. Iar necunoasterea legii, stim deja, nu e niciodata o scuza.


Avem urmatorul caz: "O firma stabilita in Comunitate care desfasoara operatiuni economice pe teritoriul Romaniei pentru realizarea obligatiilor care le revin din punct de vedere al TVA si-a desemnat un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei pentru serviciul de contabilitate si reprezentanta fiscal. Prestator serviciului de reprezentantul fiscal va factura acest serviciu pe CUI romanesc sau pe CUI din tara unde firma este stabilita in comunitate?"

Sfatul consultantului nostru:

In situatia in care firma stabilita in Comunitate nu are un sediu fix in Romania, serviciile efectuate de catre reprezentantul fiscal sunt neimpozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar, de exemplu,  in Marea Britanie, acolo unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii economice. Sediul fix este reglementat  prin  art. 266 alin. (2) lit. b). Conform acestor prevederi, se considera ca  persoana impozabila cu sediul activitatii economice in afara Romaniei  este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.
           
Astfel, nu se considera ca este stabilita cu un sediu fix in Romania, in situatia in care firma respectiva s-a inregistrat in Romania doar pentru operatiuni intracomunitare cu bunuri (achizitii intracomunitare  si livrari intracomunitare) conform prevederilor art. 316 alin. (6) lit.  a) si b)
"Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa. "
 
In practica, o astfel de situatie se regaseste cand firma din Marea Britanie, de exemplu,  efectueaza achizitii intracomunitare de materii prime  in Romania in vederea procesarii acestora de catre un prestator din Romania,  cu scopul obtinerii de produse finite care, ulterior,  sunt  expediate de pe teritoriul Romaniei,  catre diversi clienti ai persoanei impozabile, stabilite  pe teritoriul Marii Britanii.  Clientii respectivi pot fi stabiliti:

- pe teritoriul unor state membre, caz in care, firma din Marea Britanie efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in Romania;
- pe teritoriul unor state terte, caz in care,  firma din Marea Britanie efectueaza exporturi  de bunuri, scutite de TVA in Romania.
 
In acest caz, serviciile de organizare a evidentei fiscale si de raportare a acestor operatiuni conform obligatiilor reglementate prin legislatia fiscala aplicabila in Romania sunt utile sediului  activitatii economice din Marea Britanie, motiv pentru care, serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Marea Britanie, daca beneficiarul comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Marea Britanie. Practic, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2).

Deoarece beneficiarul este stabilit intr-un stat membru, operatiunile reprezinta  servicii intracomunitare, asa cum sunt definite la pct. 15 alin. (6) din Codul fiscal  "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania,  prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:  

- sa emita   factura in valuta negociata,   cu toate informatiile impuse prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze  TVA;
- sa inscrie  pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal" sau   "neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la  articolul 319, alineatul 20,   litera l)    " l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri".

- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea  cursului  valutar in vigoare la data emiterii facturii.

- sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3  denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ", cu report la randul 3.1.;
- sa raporteze operatiunea  prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.
 
Pentru prestarea acestui serviciu incepand cu anul 2017, prestatorul din Romania nu trebuie sa se mai inscrie in R.O.I. deoarece aceasta obligatie a fost anulata, prin abrogarea prevederilor art. 329 "Registrul operatorilor intracomunitari" din Codul fiscal, conform prevederilor O.U.G. nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, publicata in M. Of. nr. 977 din 6 decembrie 2016.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturati corect ca sa nu platiti amenda! Servicii de reprezentare fiscala si organizare a evidentei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016