Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firma nou infiintata. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 1984/2011, codul de procedura fiscala

Intrebare: O firma a fost infiintata la data de 20.09.2011 si a optat de la infiintare pentru a fi platitor TVA. Conform noii proceduri de inregistrare ca platitor TVA a primit codul unic de inregistrare in ziua de 18.11.2011. Pana la aceasta data nu a emis nicio factura deoarece nu a primit de la administratie informatii cu privire la urmatoarea situatie: "In cazul in care societatea nu a primit codul de inregistrare ca platitor TVA poate sa functioneze ca neplatitor? Astfel, daca la emiterea primei facturi are cod de inregistrare ca platitor TVA, care va fi regimul facturilor primite de la furnizori in aceste doua luni? Se poate deduce TVA?


Raspuns:

Asa cum ati prezentat situatia, ati procedat corect daca nu s-au emis facturi cu TVA colectata deoarece obligatia de a nu desfasura operatiuni economice taxabile in perioada 20.09.2011 - 17.11.2011, inainte de primirea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, rezulta din formularul anexa nr. 1 la declaratia cod 010 prin care, persoana imputernicita, isi ia un angajament care trebuie respectat "Ma oblig ca pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA sa nu desfasor activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania.",
 
Prin OMFP 1984/2011 se reglementeaza in mod expres ca acest angajament de a nu desfasura activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania, pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, este valabil numai in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal:

"a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
 1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
 2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"
 
Totusi, consider ca pentru perioada perioada 20.09.2011 - 17.11.2011 firma respectiva a avut posibilitatea sa desfasoare operatiuni economice prin aplicarea regimului special de scutire reglementat prin art. 152 din Codul fiscal . Astfel, pentru operatiunile respective se puteau emite facturi fara colectarea TVA, dar cu inscrierea mentiunii "regim special cf. art. 152 alin. (1) pe fiecare factura emisa. In fapt, operatiunea taxabila este operatiunea pentru care se aplica una din cotele TVA reglementate la art. 140, definitie preluata din Codul fiscal art. 126 alin. (9)".

Operatiunile impozabile pot fi:

a)    operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;"

Doar din momentul primirii deciziei de inregistrare TVA comunicata persoanei impozabile in baza prevederilor art. 44 "Comunicarea actului administrativ fiscal" din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , firma respectiva este obligata sa emita toate facturile prin colectarea TVA in situatia in care, prin natura sa, operatiunea economica efectuata este taxabila, adica nu este scutita cu drept de deducere, scutita fara drept de deducere sau neimpozabila.

Pentru facturile de achizitie bunuri si servicii primite in perioada 20.09.2011 - 17.11.2011 se poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza primului decont de TVA cod 300 care se completeaza si se depune cel mai tarziu in data de 27.12.2011 daca perioada fiscala este luna calendaristica sau in data de 25.01.2012 daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic. Deducerea se poate efectua si pe baza unui decont ulterior, fara a se depasi o perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, orice platitor poate sa isi exercite dreptul de deducere a TVA cuprinsa in facturile furnizorilor pentru bunurile achizitionate anterior inregistrarii.
Acest fapt rezulta din prevederile articolul 145, alineatul 4 din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestui articol dezvoltate la punctul 45: "in conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".
 
Exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate anterior inregistrarii poarta denumirea de ajustare.
 
Exercitarea acestui drept se incadreaza in prevederile alineatul (2) litera c) al art. 145 conform caruia orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155.

Deducerea este permisa pentru bunurile achizitionate atat pentru investitiile aferente inceperii unei activitati economice cat si pentru continuarea desfasurarii activitatilor de productie, comert prestari de servicii realizate pana in momentul inregistrarii.
 
Deducerea nu este permisa daca bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere TVA De exemplu, nu se deduce TVA aferenta unei cladiri achizitionate sau modernizate daca respectiva cladire este inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141, alineatul 2, litera e).
 
Suma TVA ajustata, se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, cu semnul plus, la urmatoarele randuri:
-    randul 28 "Regularizari taxa dedusa" pentru bunurile si serviciile destinate desfasurarii activitatii economice;
-    randul 29 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" pentru bunurile de capital.
 
Referitor la servicii, deducerea se efectueaza numai daca acestea nu au fost conusmate, de exemplu plata in avans a unei chirii pentru luna decembrie 2011.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firma nou infiintata. TVA":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016