Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import-export marfuri. Care va fi monografia contabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: import, export, marfuri, stocul de marfa, inregistrari contabile, monografie, import, tva

In cazul de mai jos, o firma are ca obiect de activitate import-exportul de marfuri. Stocul de marfa, din afara UE (Turcia, China etc.) se inregistreaza in contabilitate, la cursul de la data facturii. TVA-ul care se plateste in vama este calculat la cursul DVI. In Jurnalul de cumparari apar astfel neconcordante in corelatia Baza TVA x 24% = TVA, pentru ca baza este inregistrata la cursul de la data facturii, iar TVA-ul la cursul de la data DVI-ului. Legislatia in vigoare atentioneaza cu privire la cursul DVI ca este un curs fiscal, folosit doar la calculul TVA in vama, marfa intrand pe stoc in contabilitate, la cursul de la data facturii sau cursul receptiei (in cazul in care nu s-a emis factura).


Mai apar situatii, de obicei la finalul lunii, cand TVA in vama este platit in data de 30 ale lunii, iar factura este emisa cu data de 1 a lunii urmatoare.

Vom vedea astfel cum procedeaza firma pentru a avea corelatie perfecta in jurnalul de cumparari (baza x 24%), precum si care este monografia, cu exemple pe cifre si articolele legislative care stabilesc aceste reguli.

Nu intotdeauna  veti avea o corelatie perfecta intre valoarea marfurilor importate si TVA platita pentru aceasta datorita reglementarilor privind formarea costului de achizitie a stocurilor si mai ales modului de stabilire a TVA in vama.

Punctul 51 din OMFP 3055 / 2009:

"(1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata."

Daca de exemplu importul presupune comisioane vamale, acestea nu vor intra in baza de calcul a TVA, dar vor intra in valoarea marfurilor.

Acelasi lucru daca pana la depozitul dvs. platiti transport si manipulare fara TVA de exemplu : ele vor intra in costul marfii, dar nu vor afecta si  TVA platita aferenta acesteia.

Conform punctului 155 din OMFP 3055/2009:

"(1) Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

(2) In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:

(…)
– bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc."
 
Conform punctului 184 din OMFP 3055/2009:

"(4) In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.
 
Informatii de la Directia Generala a Vamilor privind cursul de schimb:

"In aplicarea art. 168-172 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93 in situatia in care valoarea in vama a marfurilor este exprimata in alta moneda decat cea nationala, cursul de schimb folosit la determinarea acestei valori este cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza."

"Potrivit art. 18 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 valoarea euro exprimatain moneda nationala care trebuie aplicatain scopul determinarii incadrarii tarifare a marfurilor si a drepturilor de import se stabileste o data pe luna. Cursurile de schimb care se folosesc pentru conversie sunt cele publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene in penultima zi lucratoare a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza."
 
Deci in functie de conditiile de livrare care influenteaza transferul riscurilor si beneficiilor, de cursul de la data receptiei si valoarea considerata de vamesi in functie de cursul valutar de la data DVI, este firesc sa apara diferente intre Baza (valoarea marfii) si TVA platita pentru aceasta, astfel incat nu veti avea o corelatie perfecta in Jurnalul pentru cumparari.
 
Exemplul din Ghidul de aplicare al OMFP 3055/2009:

La inceputul lunii martie a anului 2010, societatea ALFA cumpara de la un furnizor cu sediul in Statele Unite ale Americii, materii prime in valoare de 45.000 dolari. Bunurile sunt transportate pe cale navala, iar cumparatorul intrain posesia materiilor prime din momentul in carebunurile sunt incarcate pe nava, in portul vanzatorului. In data de 10 martie 2010, transportatorulefectueazain numele cumparatorului, atat incarcarea, cat si receptia bunurilor.

Cursul valutar utilizat la data receptiei este cursul de schimb al pietei valutare, comunicatde Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii privind receptionarea bunurilor. Astfel, cursul valutar utilizat pentru evaluarea bunurilor receptionate este de 3,0200 lei/dolar (acesta fiind de fapt, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNRin data de 9 martie 2010, ultima zi bancara anterioara operatiunii de receptie din data de10 martie 2010).
Cu aceasta ocazie, vanzatorul transfera cumparatorului, atat proprietatea, cat si riscurile si beneficiile.

Receptia bunurilor se face de catre transportator in numele cumparatorului. La receptienu se constata diferente fata de cantitatea livrata de vanzator, moment in care transportatorulconfirma cumparatorului existenta bunurilor solicitate si transmite o copie a facturii primite de la furnizor si o copie a procesului-verbal de receptie.

Pe toata perioada transportului pana lapredarea bunurilor catre cumparator, acestea se aflain proprietatea cumparatorului si inraspunderea transportatorului.

Plata furnizorului se face in 7 zile calendaristice de la incarcareabunurilor pe navatransportatorului, respectiv 17 martie 2010. Cursul valutar utilizat la plata facturiieste de 2,9000 lei/dolar.

Bunurile ajung in tara in data de 12 mai 2010. Odata ajunse in tara, transportatorul preda cumparatorului materiile prime si factureaza catre acesta cheltuielile de transport in valoare de
5.000 dolari.

Data la care cumparatorul a acceptat factura de transport este 12 mai 2010, iar cursulvalutar utilizat la reflectarea in contabilitate a acestor cheltuieli este de 3,2000 lei/dolar (cursul de schimb valutar comunicat de BNR in data de 11 mai 2010).

In perioada imediat urmatoare,cumparatorul vamuieste bunurile importate si plateste taxele vamale in suma de 12.800 lei si TVA in suma de 27.360 lei.

Plata cheltuielilor de transport se face in 2 zile calendaristice de la datafacturarii, respectiv in data de 14 mai 2010, la cursul valutar de 3,2200 lei/dolar.

Cursul valutar utilizat la data decontarii este cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din 13 mai 2010, ultima zi bancara anterioara operatiunii de decontare din data de 14 mai2010.

Odata ajunse la cumparator, materiile prime importate sunt date in consum in vederea prelucrarii acestora. In contabilitatea cumparatorului, materiile prime in curs de aprovizionare pentru care s-autransferat riscurile si beneficiile aferente se reflecta astfel:

1. Recunoasterea stocurilor la momentul transferului riscurilor si beneficiilor (10 martie2010).
Evaluarea stocurilor se face pe baza documentatiei transmise/confirmate de transportator,utilizandu-se cursul valutar comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara operatiunii de receptie, respectiv cel din data de 9 martie 2010.
Valoarea stocului este de 135.900 lei (45.000dolari x 3,0200 lei/dolar).

Intrucat stocul detinut este in curs de aprovizionare, recunoasterea seface, dupa natura acestuia, in conturile din grupa 32 "Stocuri in curs de aprovizionare".

321 Materii prime in curs de= 401 Furnizori 135.900 lei
aprovizionare
2. In data de 17 martie 2010 se plateste furnizorului suma de 45.000 dolari, la cursulvalutar de 2,9000 lei/dolar (curs comunicat de BNR in data de 16 martie 2010). Contravaloarea inlei a sumei platite in valuta reprezinta 130.500 lei (45.000 dolari x 2,9000 lei/dolar). Diferentele de
curs valutar favorabile, inregistrate la data platii, sunt de 5.400 lei [45.000 dolari x (3,0200 lei/dolar- 2,9000 lei/dolar)].
401 Furnizori = %135.900 lei
5124 Conturi la banci in valuta130.500 lei
765 Venituri din diferente de5.400 lei
curs valutar
 
3. Preluarea efectiva de la transportator, a materiilor prime importate, vamuirea acestora si recunoasterea bunurilor primite la nivelul costului de achizitie prin inregistrarea tuturor cheltuielilor atribuibile costului de achizitie.

Astfel, costul de achizitie al materiilor prime, in valoarede 164.700 lei, cuprinde:

- pret de achizitie, stabilit la data receptiei, in valoare de 135.900 lei;
- cheltuieli de transport-aprovizionare, in valoare de 16.000 lei (5.000 dolari x 3,2000lei/dolar);
- taxele vamale, in valoare de 12.800 lei.
TVA platitain vamain suma de 27.360 lei nu este inclusain costul de achizitie intrucataceasta taxa este recuperabila.
301 Materii prime = %164.700 lei
321 Materii prime in curs deaprovizionare135.900 lei
401 Furnizori16.000 lei
446 Alte impozite, taxe sivarsaminte asimilate12.800 lei
 
4. Plata cheltuielilor de transport in valoare de 16.100 lei (5.000 dolari x 3,2200 lei/dolar) si inregistrarea diferentelor de curs valutar nefavorabile, aferente platii acestora, in valoare de 100 lei [5.000 dolari x (3,2000 lei/dolar - 3,2200 lei/dolar)]:
%= 5124 Conturi la banci invaluta16.100 lei
401 Furnizori16.000 lei
665 Cheltuieli din diferente de cursvalutar100 lei
 
5. Plata taxelor vamale si a TVA, calculate in vama:
%= 5121 Conturi la banci in lei40.160 lei
446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate12.800 lei
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila                                                            27.360 lei
 
6. Inregistrarea consumului de materii prime:
601 Cheltuieli cu materiile prime = 301 Materii prime 164.700 lei
 
Exemplul ANAF se incheie aici.
Sa analizam Jurnalul de cumparari si decontul de TVA :

    In jurnalul pentru cumparari vom trece DVI :

Daca TVA stabilit in vama a fost de 27.360, atunci valoarea statistica a marfurilor a fost
27.360…………….24
X        ……………100
X = 27.360 x 100/24 = 114.000 – 12.800 (taxele vamale) – 16.000 (transport) = 85.200.
Contabil , valoarea marfurilor a fost de 135.900 (inainte de includerea in costul lor a taxelor vamale si transportului).
Deci vom inregistra in Jurnalul pentru cumparari DVI :
301 =     %                                                    114.000
401 (valoarea stabilita in vama)        85.200
            401 (transportul)                                16.000
            446  (taxe vamale)                             12.800
In mai, cand inregistrez DVI, trec baza 114.000 si TVA 27.360  in Jurnal si in Decont la randul 22.
 
Pe exemplul respectiv, am trecut in Jurnalul din martie (data receptiei) si Decont achizitie scutita de TVA 135.900 la randul 26.

Deci voi storna factura pentru suma inregistrata prin DVI
321 = 401    -85.200

Acest lucru va face ca la randul 26 sa imi apara suma -85.200, per total avand in cele 2 deconturi suma din factura :

50.700 care ramane in randul 26 din cele 2 deconturi (135.900 – 85.200)
85.200 care este inclusa in suma de la randul 22 din Decont.
Voi receptiona diferenta de materii prime  dintre DVI si valoarea din factura :
301 = 321     50.700

Exemplul dat este unul complicat, dar acopera situatii atipice care pot genera diferente foarte mari de curs.

Practic, pentru o corelatie perfecta intre baza si TVA dvs. trebuie sa inregistrati valorile din DVI  si nu pe cele din factura.

Apoi, daca exista diferente le veti regulariza intr-un mod similar celui de mai sus, pentru ca in realitate valoarea marfurilor este cea din factura , nu cea din DVI.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import-export marfuri. Care va fi monografia contabila?":
Rating:

Nota: 3.77 din 5 din 28 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016