Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import materii prime. Ce obligatii exista privind Fondul de Mediu?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: import, livrari, fondul de mediu, materii prime, deseuri

In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o s societate care importa materii prime (folie si carton). Operatiunile sunt declarate lunar la Fondul de Mediu, insa vom stabili daca mai are si obligatia declararii ambalajelor si pentru livrarile in Romania. Produsele obtinute se ambaleaza in folie si sunt vandute atat in tara, cat si in strainatate.

Potrivit art. 9 din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede: Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: (....) d) o contributie de 2 lei/ kg, datorata de operatorii economici responsabili, pentru diferenta dintre obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje, prevazute in legislatia in vigoare, si cantitatile efectiv valorificate sau incinerate cu recuperare de energie.

Prevederi referitoare la aceasta taxa sunt cuprinse in art. 31-38 din Metodologia de calcul a contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, aprobata prin Ordinul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 578/2006.

Potrivit acestora, obligatia de a plati la Fondul pentru mediu taxa de 2 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala revine urmatorilor operatori economici responsabili:

a) operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare si tertiare, folosite pentru ambalarea produselor lor;

b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala;

c) operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective.

Aceasta taxa se plateste anual, numai in cazul neindeplinirii obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, pe diferenta dintre obiectivul anual de valorificare a deseurilor de ambalaje si obiectivul efectiv realizat de operatorii economici responsabili.

Daca livrarile din Romania se realizeaza cu ambalaje care sunt utilizate, sau produse de societate si acestea intra in circuitul economic pentru prima data, atunci se va plati taxa la Mediu si pentru acestea, iar daca aceste ambalaje sunt achizitionate de la un tert, atunci nu aveti obligatia declararii si plati acestei taxe, aceasta obligatie ii revine tertului distribuitor.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import materii prime. Ce obligatii exista privind Fondul de Mediu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016