Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe dividende si microintreprindere in 2016. Probleme posibile si rezolvari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: asociatul unic, anul 2016, microintreprindere, dividende, legea 227/2015

In analiza de mai jos, facem referire la o microintreprindere fara salariati care repartizeaza dividende dupa data de 01.01.2016 asociatului unic care are si calitatea de salariat la o alta societate.

1) Ce taxe va plati la stat pentru aceste dividende?
2) Ce impozit pe venit plateste?
3) Care este termenul pana la care trebuie sa angajeze un salariat pentru a plati 2% impozit venit si care este salariul minim sau durata de munca pe care acesta trebuie sa-l aiba?
4) Se poate angaja asociatul unic cu contract de munca de 2 ore avand in vedere ca acesta mai are alt contract de munca?


1)    Pentru dividendele repartizate dupa data de 1 ianuarie 2016, se va achita impozit pe dividende in cota de 5%. In situatia in care asociatul /asociatii carora li se distribuie dividende obtin venituri si din alte surse  (contracte de munca, activitati  independente, pensii, etc.),  si in cazul expus se obtin venituri din salarii, nu se va retine contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5%. Incepand cu anul 2017, se va retine aceasta contributie de sanatate indiferent daca se mai obtin sau nu si alte venituri;
2)    Asa cum am spus mai sus se va retine la sursa un impozit pe venitul din dividende de 5%;
3)    Pentru aplicare cotei de impozit de 2% societatea va angaja un salariat cu norma intreaga si salariul minim pe economie in primele 60 de zile de la inceputul anului 2016, iar perioada de angajare trebuie sa fie de minim 12 luni.

Redam mai jos prevederile legale din Legea 227/2015.

"Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

 (4) In sensul prezentului articol, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepând cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati si care aplica cotele de impozitare prevazute la alin. (1) lit. a) si b), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

(6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariati, in situatia in care numarul acestora se modifica, in scopul mentinerii/modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni."

4)    Se poate angaja asociatul unic, insa pentru a beneficia de cota de impunere de 2% acesta va trebui angajat cu norma intreaga asa cum am aratat mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit pe dividende si microintreprindere in 2016. Probleme posibile si rezolvari":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016