Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitare venituri nerezidenti. Cand se elibereaza certificatul de rezidenta fiscala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: certificatul de rezidenta, eliberarea certificatului, rezidenta fiscala, nerezidenti, anaf, dividende, dobanzi

In ce priveste eliberarea certificatului de rezidenta fiscala, va prezentam un caz concret al unei societati din Romania, inregistrata in scopuri de TVA si ROI, care presteaza servicii de consultanta si factureaza fara TVA aceste servicii unei societati din Italia inregistrata VIES.


Vom stabili astfel:

1) daca este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta fiscala in situatia in care platitorul de venit nu il solicita (firma straina) sau va fi prezentat certificatului numai daca e solicitat de firma straina.

2) ce documente trebuie sa pregateasca firma romana pentru administratia financiara in vederea obtinerii certificatului de rezidenta fiscala si daca are vreo influenta faptul ca societatea prezinta datorii la bugetul de stat.

1. Certificatul de rezidenta fiscala trebuie prezentat de beneficiarul venitului pentru aplicarea unui regim fiscal mai avantajos de catre platitorul de venit, respectiv pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau a legislatiei Uniunii Europene fata de regimul fiscal domestic aplicat in tara de rezidenta a venitului (art. 118 alin. (1) codul fiscal).

Astfel, art. 118 alin. (2) primul paragraf din Codul fiscal, care transpune legislatia europeana in materie fiscala a impunerii veniturilor nerezidentilor, prevede faptul ca la momentul realizarii venitului (la data incasarii venitului) de catre firma din Romania, aceasta trebuie sa prezinte platitorului de venit (companiei din Italia) certificatul de rezidenta fiscala, pentru aplicarea regimului fiscal mai favorabil.

Avind in vedere faptul ca platitorul de venit este tinut responsabil in fata organelor fiscale ale sale pentru aplicarea legislatiei din tara sa sau pentru aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri pentru acest tip de venit (consultanta), atunci certificatul se va prezenta in cazul in care compania din Italia il va solicita.

In oglinda, o societate din Romania, inainte de a plati un venit catre un nerezident, fie ii solicita din timp certificatul de rezidenta fiscala, pentru retinerea impozitului conform conventiei si pentru a-i plati diferenta (suma neta), fie isi asuma impozitul de 16% aplicat la suma bruta recalculata, platindu-i nerezidentului suma din factura si nesolicitindu-i certificatul de rezidenta fiscala.
 
2. Certificatul de rezidenta fiscala, pentru o firma din Romania, se elibereaza de catre organul fiscal in raza caruia societatea solicitanta isi are sediul social, pe baza urmatoarelor documente:

- cerere tip (anexa 1- model bilingv din Ordinul 724/2011) completata in romana si in engleza. Modelul acesteia se poate descarca si de site-ul ANAF - Toate formularele cu explicatii.
- copie certificat inregistrare la Registrul Comertului (CUI)
- timbre fiscale in valoare de 4 lei
- imputernicire data de societate pentru persoana care va depune la ANAF documentele respective.
Termenul legal pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala (anexa 2 din Ordinul 724/2011) este de 45 de zile.

In Ordinul 724/2011 nu sint mentionate conditii specifice in functie de care se eliberarea sau nu certificatului de rezidenta fiscala, cum ar fi datorii neachitate la buget.
 
In ceea ce priveste impunerea numai in Romania a venitului de consultanta obtinut din Italia, pe baza prezentarii certificatului de rezidenta fiscala platitorului italian, fac urmatoarea precizare (rectificare):
 
La alineatele 1 ale articolelor referitoare la Dividende, Dobinzi, Redevente si Comisioane din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Italia se arata ca veniturile respective provenite dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sint impozabile in acest celalalt stat. Pentru situatia dvs, conform acestor prevederi, venitul din consultanta provenind din Italia a fi impozitat numai in Romania.

La alineatele 2 ale articolelor din Conventia de evitare a dublei impuneri este mentionata o derogare de la alin. (1), referitoare la impunerea venitului in statul contractant (in statul sursa de unde provine venitul - in speta, Italia), din care vom cita doat alin. (2) al articolului 12 Redevente:

"Totusi, aceste redevente pot fi impuse in statul contractant din care provin si in conformitate cu legislatia acestui stat, insa, daca persoana care incaseaza redeventele este beneficiarul lor efectiv, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10 la suta din suma redeventelor."
 
Dar la punctul 12 din normele date in aplicarea art. 118 alin. (1) din codul fiscal se arata:

"12. (1) Dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobinzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cind legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.

(2) Dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobinzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective."

Din citatul prezentat din normele la codul fiscal se desprinde ideea ca alin. (2) al articoleleor din conventia de evitare a dublei impuneri se aplica prioritar fata de alin. (1) al articolelor din conventie.

Asadar, venitul provenit din Italia va fi supus impunerii in Italia, motiv pentru care, firma din Romania, pentru a i se aplica prevederile conventiei de evitare a dubeli impuneri (cota de impozit de 10%), trebuie sa prezinte platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala, la momentul platii venitului. Insa cota de impozitare din conventie se va aplica doar daca aceasta este mai favorabila decit cota prevazuta in legislatia interna a statului italian, referitoare la impunerea veniturilor nerezidentilor.
 
Baza legala:

- Ordinul 724 din 4 februarie 2011 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 118 si 120 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si stabilirea competentelor in ceea ce priveste semnarea acestor formulare.

- art. 118 din codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitare venituri nerezidenti. Cand se elibereaza certificatul de rezidenta fiscala?":
Rating:

Nota: 3.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016