Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Imprumut acordat de societatea in alt stat membru UE. Care e monografia contabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: monografie contabila, societate, imprumut, dobanda, declaratii, inregistrari

O societate din Romania cu TVA este platitoare de impozit pe profit. Aceasta primeste un imprumut de la o societate din alt stat membru UE cu dobanda 3%/an care se plateste in luna ianuarie a anului urmator celui pentru care s-a calculat. Ce obligatii declarative are societatea din Romania si care este monografia contabila?


In cazul in care cele doua societati sunt persoane afiliate, operatiunea este legala, avand in vedere prevederile de la art.272 din Legea 31/1990 cu modificari si completarile uleterioare. Asadar imprumuturile, in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta, sau care o controleaza direct sau indirect sunt permise.Insa, intre cele doua societati sa se incheie un contract de imprumut in care sa se precizeze durata pentru care se acorda creditul, perioada de rambursare, daca se percepe sa nu dobanda.

Daca nu se percepe dobanda, nu exista implicatii fiscale. In cazul in care societatea care acorda imprumutul percepe dobanda, atunci deductibilitatea dobanzilor platite pentru imprumuturi primite de la persoane neautorizate este reglementata la art 23 din Codul fiscal, Cheltuieli cu dobanzile si diferente de curs valutar.

Asadar, societatea platitoarea a dobanzilor va trebui sa analizeze deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile conform art 23 din Codul fiscal, respectiv limitarea cheltuielii cu dobanda la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, confom alin 5, si apoi, in cazul imprumuturilor pe o perioada mai mare de 1 an, calculul gradului de indatorare conform alin 1. in conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.

De retinut ca acordarea de imprumuturi cu sau fara dobanda atat asociatilor, cat si tertilor trebuie sa fie tranzactii ocazionale deoarece, in caz contrar, aceste tranzactii sunt considerate acte decomert. Din punct de vedere al scopului concret al fiecarei persoane juridice (scop stabilit prin actul constitutiv), o societate comerciala poate acorda imprumuturi altei societati comerciale (neafiliata), numai daca are trecut in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare, insa se poate considera ca acordarea de imprumuturi, este o actiune intamplatoare avand in vedere ca nu se obtin venituri (dobanzi) din aceasta activitate.

Inregistrari contabile:
A. Daca cele doua societati sunt afiliate inregistrarile contabile sunt:
I. Pentru societatea care primeste imprumutul:
1. Primirea sumelor conform contractului incheiat intre entitatile afiliate:

5121             = 4511
"Conturi la banci in lei" "Decontari intre entitatile afiliate"

2. Inregistrarea dobanzilor de platit:

666 = 4518
"Cheltuieli privind dobanzile" "Dobanzi aferente decontarilor
intre entitatile afiliate"

3. Achitarea imprumutului si a dobanzii:

4511 Decontari intre entitatile afiliate = 5121 "Conturi la banci in lei"

Plata dobanzilor:
La data platii dobanzii, veti avea obligatia sa retineti la sursa impozitul pe venitul nerezidentilor.

In cazul in care nu detineti un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Germania, valabil la data platii dobanzilor catre nerezidenti, veti retine la sursa impozit de 16% si veti inregistra astfel:
4518 "Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate"        =    %
                                5121 "Conturi la banci in lei"    
                                446    "Alte taxe si impozite datorate bugetului de stat"

Plata impozitului pe veniturile nerezidentilor pana la data de 25 inlcusiv a lunii urmatoare celei de plata a veniturilor (la data de 25 februarie)
446    =    5121

Impozitul pe veniturile nerezidentilor astfel retinut se declara in Declaratia 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii februarie;
In cazul in care firma din Germania va trimite un Certificat de rezidenta fiscala, veti aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, iar impozitul care se va retine este de 3% conform art. 11 din Conventie mai jos redat:
"ART. 11
    Dobanzi
    1. Dobanzile provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in celalalt stat.
    2. Totusi aceste dobanzi pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dobanzilor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a dobanzilor."

In cazul in care firma din Germania detine minim 25% din capitalul social, atunci puteti beneficia de scutire de impozit conform art.124^18 din Codul fiscal, mai jos redate:

"ART. 124^18 Sfera de aplicare si procedura

(1) Platile de dobanzi si redevente ce provin din Romania sunt exceptate de la orice impozite aplicate asupra acelor plati in Romania, fie prin retinere la sursa, fie prin declarare, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o intreprindere din alt stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru situat in alt stat membru.
(2) O plata facuta de o intreprindere rezidenta in Romania sau de catre un sediu permanent situat in Romania trebuie sa fie considerata ca provenind din Romania, denumita in continuare stat sursa.
(3) Un sediu permanent este tratat ca platitor al dobanzilor sau redeventelor doar in masura in care acele plati reprezinta cheltuieli deductibile fiscal pentru sediul permanent din Romania.
"(4) O intreprindere a unui stat membru va fi tratata ca beneficiar efectiv al dobanzilor si redeventelor doar daca primeste acele plati pentru beneficiul sau propriu, si nu ca un intermediar pentru o alta persoana, cum ar fi un agent, un mandatar sau semnatar autorizat."

Art.124^20 lit b prevede:

b) o intreprindere este o intreprindere asociata a unei alte intreprinderi daca, cel putin:
(i) prima intreprindere are o participare minima directa de 25% in capitalul celei de-a doua intreprinderi; sau
(ii) cea de-a doua intreprindere are o participare minima directa de 25% in capitalul primei intreprinderi; sau
(iii) o intreprindere terta are o participare minima directa de 25% atat in capitalul primei companii, cat si in al celei de-a doua.
Participarile in capitalul social trebuie sa fie detinute numai la intreprinderile rezidente pe teritoriul Comunitatii Europene;"

In aceste conditii va trebui sa detineti Certificat de rezidenta fiscala si Declaratia beneficiarului de venit conform Ordinului MFP 724/2011.

B. Cele doua societati nu sunt afiliate, iar acordarea imprumutului are caracter intamplator

Inregistrari contabile:
1. Primirea imprumutului;

5121    = 462
"Debitori diversi" "Conturi curente la banci"

"Conturi curente la banci" " Creditori diversi"
2. Inregistrarea lunara a dobanzilor:
666    =    462

3. Plata dobanzilor la termenul cuvenit si retienrea impozitului de 3% sau 16% :
462    =    %
        5124
        446

Plata impozitului:
446    =    5121

Cu privire la dobanzi, tratamentul fiscal este acelasi ca in primul caz – pentru intreprinderi care nu se incadreaza la art.124^18.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Imprumut acordat de societatea in alt stat membru UE. Care e monografia contabila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016