Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Imprumut in valuta de catre actionar. Cum calculam gradul de indatorare si ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: grad de indatorare, imprumut valuta, imprumuturi, dobanda, contractul de imprumut, rambursare

In cazul in care se imprumuta firma cu o suma in valuta de catre actionarul care este firma juridica olandeza cu capital 100% in firma romaneasca si contractul de imprumut este mai mare de 1 an cu dobanda de 3%, stabilim cum se calculeaza gradul de indatorare in cazul in care firma din Romania are numai imprumuturi de la banci, iar acesta este primul imprumut de la alte entitati. (Exemplu: credite banci 900.000eur si un imprumut de la actionar UE de 100.000 euro). Ce alte implicatii fiscale mai exista?


Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
 
Pct. 63 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 23 alin. (1) din   Codul fiscal, prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, cu exceptia celor prevazute la alin. (4) al art. 23 din   Codul fiscal, indiferent de data la care acestea au fost contractate.

In capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.

Asadar la calculul gradului de indatorare nu se includ in capitalul imprumutat imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum şi cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol.

In capitalul imprumutat veti include numai creditul de la asociat.

In cazul in care gradul de indatorare este mai mare decat 3, atunci cheltuiala cu dobanzile si cu diferentele nete de curs valutar nu vor fi deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit, acestea urmand a fi reportate in perioadele fiscale viitoare cand gradul de indatorare va fi mai mic sau egal cu 3.

Cu privire la impozit pe veniturile nerezidentilor pentru dobanzile platite, in masura in care detineti Certificat de rezidenta fiscala si Declaratia beneficiarului efectiv conform Ordin MFP  724/2011,  sumele platite vor fi exceptate de impozitare conform art 124^18 - 124^22.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Imprumut in valuta de catre actionar. Cum calculam gradul de indatorare si ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016