Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Imprumut nerambursabil si francizor. Cum incadram un stimulent financiar la subventii si care e regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: imprumut nerambursabil, franciza, subventie, exigibilitatea tva, modernizare

Subiectul urmator porneste de la situatia in care, potrivit unui brand de franciza, o societate hoteliera a efectuat un proces de modernizare. Societatea va primi, conform contractului, un stimulent financiar de la francizor intitulat conform contractului "key money". Stimulentul se acorda integral la inceput de contract si este valabil toata perioada contractuala. Acest stimulent nu se ramburseaza. Acest stimulent financiar se poate incadra la subventii? Suma de bani primita este purtatoare de TVA?

Conform OMEF 1802/2014 pentru aprobarea  ‘Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate" subventiile reprezinta sumele nerambursabile primite de la guvern, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale ( punctul 392 de la Sectiunea 4.11 Subventii ). Si societatile care sunt obligate sa foloseasca IFRS aplica prevederile IAS 20 Contabilitatea subventiilor guvernamentale si prezentarea informatiilor legate de asistenta guvernamentala in cazul in care primesc subventii.    
                                                                                                                                                    
Luand in considerare cele prezentate, din datele furnizate de dvs., rezulta ca societatea  a primit un imprumut nerambursabil de la francizor, imprumut care nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii pentru a intra in baza de impozitare TVA. Aceasta operatiune nu se incadreaza la art 137 din Codul fiscal asa cum se precizeaza in normele de aplicare a acestuia:

"18. (1) Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare.

Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;
b) cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/servicii s-ar vinde/presta in absenta subventiei.

(2) Nu se cuprind in baza de impozitare a taxei subventiile sau alocatiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), respectiv subventiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subventiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare."

Atentie insa la posibilitatea reincadrarii tranzactiei de catre organele de control conform art. 11 (1) din Codul fiscal!

Imprumutul nerambursabil primit de la francizor este considerat, in opinia noastra, un venit impozabil ( 5121 = 7588 ).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Imprumut nerambursabil si francizor. Cum incadram un stimulent financiar la subventii si care e regimul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016