Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce mod impozitam dividendele pentru nerezidenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: dividende, nerezidenti, declaratia 100, ordinul 724/2011

Dividendele primite de persoanele juridice nerezidente din Romania, reprezinta venituri impozabile din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art 115 alin 1 lit a din Codul fiscal . Exista si scutiri de la plata impozitului pe dividende, scutiri care se acorda persoanelor juridice din state membre UE si AELS, in situatia in care se indeplinesc anumite conditii, conform art 117 lit h din Codul fiscal, care prevede:

"Art 117
Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
....
h) dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:


1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 20^1 alin. (4);
2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;
3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.

Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1 - 4.

Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: “societate pe actiuni”, “societate in comandita pe actiuni”, “societate cu raspundere limitata”;
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.

Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.”

Astfel, daca persoana juridica beneficiara de dividende indeplineste conditiile de mai sus, in baza documentelor care atesta indeplinirea conditiilor de acordarea scutirii, respectiv: Declaratie pentru exceptare la impunere a platilor de dividende platite de o persoana juridica Romana - conform anexei 16 din Ordinul 724/2011 , si Certificatul de Rezidenta fiscala conform art 118 din Codul fiscal , societatea din Romania va acorda scutirea de la plata impozitului pe dividende.

In situatia in care persoana juridica beneficiara de dividende nu face parte din categoria celor pentru care s-ar acorda scutirea sau nu indeplineste conditiile de scutire de la art 117 lit h din Codul fiscal , atunci in vederea impunerii, societatea din Romania va analiza daca intre Romania si statul de rezidenta al persoanei juridice nerezidenta beneficiara de dividende, exista incheitate Conventii de evitare a dublei impuneri. Lista conventiilor de evitare a dublei impuneri pe care Romania le are incheiate cu diverse state se regaseste pe site-ul anaf.

In conditiile in care exista incheiata Conventie de evitare a dubeli impuneri intre Romania si statul de rezidenta al persoanei juridice beneficiara de dividend, se pot aplica prevederile Conventiei respective, aplicand cota de impunere din acea conventie, daca aceasta este mai favorabila decat cota de 16% prevazuta in Codul fiscal . Pentru a aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri va trebui insa ca beneficiarul de dividende sa prezinte Certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul respectiv,  valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti.

In cazul impunerii, cota de impozit (de 16% sau cea din Conventie) se va retine la sursa, la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti. Impozitul se va calcula  la cursul valutar comunicat de BNR, valabil la data efectuarii platii de dividende. Impozitul se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere, declarandu-se in Declaratia 100 pana la aceeasi data.

In cazul scutirii, se declara impozitul la bugetul de stat prin Declaratia 100 - inscriind valoarea zero.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce mod impozitam dividendele pentru nerezidenti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016