Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare facturi fiscale. In ce conditii e posibila cesiunea de creante?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: incasare facturi, evidente contabile, factura fiscala, cesiune creanta, omfp 1802/2014

In randurile de mai jos, stabilim in ce conditii facturile fiscale se pot incasa de la alte persoane juridice sau fizice in contul altei persoane juridice (societatea A achita factura fiscala pentru societatea B).


Din cele relatate intelegem ca o societate, sa ii spunem societatea B, are creante (sume de incasat) de la o societatea C, dar doreste incasarea acestor sume de la o alta societate A. Datele furnizate sunt insuficiente pentru a formula o opinie ferma, dar o modalitate de realizare a unei astfel de tranzactii ar putea fi cesiunea de creanta. Cesiunea de creanta este contractul prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane, cu titlu gratuit sau oneros.

Creditorul care transmite creanta se numeste cedent (societatea B , in cazul dvs.), persoana care preia creanta se numeste cesionar (societatea A), iar debitorul despre a carui creanta este vorba, debitor cedat (societatea C). Cesiunea de creanta este un contract incheiat intre cedent (B) si cesionar (A) , fata de care debitorul cedat are calitatea de tert.

Cesiunea de creanta trebuie sa aiba toate elementele unui contract. Daca cesiunea de creanta are loc cu titlu oneros (cu plata), atunci ii sunt aplicabile regulile din contractul de vanzare-cumparare sau din contractul caruia ii este asimilata si este necesara forma scrisa a contractului.

Elemente obligatorii in contract sunt (enumeram doar pe cele mai importante):
- partile, cu date de identificare;
- obiectul contractului;
- pretul contractului;
- data (momentul) la care are loc cesiunea de creanta.

Din punct de vedere contabil cesiunea de creanta se inregistreaza in evidentele contabile in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1802/2014. In functie de relatia existenta intre cei trei parteneri puteti analiza si posibilitatea de a efectua o operatiune de compensare in trei ( cele 3 societati : A, B si C).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu -  Expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare facturi fiscale. In ce conditii e posibila cesiunea de creante?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016