Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare marfa in avans de la client extern si facturare cu TVA. Cum se procedeaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: avansuri, custodie, factura, tva, cheltuieli depozitare

In analiza urmatoare, o societate a incasat toata contravaloarea marfa pentru un client intern-extren doar ca marfa ramane la firma in depozit. Vom vedea daca se intocmeste factura de vanzare si daca trebuie constituita gestiunea de marfa in custodie. De asemenea, daca unul din clientii interni face factura cu TVA si se storneaza TVA pentru avans, vom vedea se procedeaza pentru extern. In plus, vom vedea cum procedam daca firma incaseaza avansul, dar factura de livrare nu va avea CMR. Clientul a luat utillajele, insa nu pot fi trimise pe santier deoarece exista intarziere in ce priveste autorizatiile. Stabilim daca se poate factura inchirierea depozitului.

Iata raspunsul specialistului:
 
In principiu, in legatura cu avansul incasat, potrivit art. 282 alin. 2 lit.b din Codul fiscal exigibilitatea TVA intervine la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator, prin avans intelegandu-se plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor, efectuata inainte de data livrarii acestora.
 
Daca este vorba de avansuri incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri, exigibilitatea nu mai intervine la data incasarii avansurilor, dupa cum se prevede la art. 283 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 27 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare, cu exceptia situatiei in care furnizorul opteaza pentru pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri respectiva.
 
In cazul prezentat, deoarece clientii "au luat" utilajele inseamna ca faptul generator – livrarea bunurilor – s-a produs deja si societatea este obligata sa emita facturi de vanzare pentru utilajele vandute. Factura de vanzare se va emite inclusiv in cazul clientului extern, cu TVA, avand in vedere ca utilajele nu sunt transportate din Romania in alt stat membru pentru a ne afla in situatia unei livrari intracomunitare conform definitiei de la art. 270 alin. 9 din Codul fiscal, susceptibila a fi scutita de TVA in temeiul art. 294 alin. 2 lit. a din Codul fiscal. Nu conteaza faptul ca este vorba de un client extern, utilajele raman in Romania, pentru a fi trimise pe diverse santiere.
 
In functie de prevederile contractuale societatea poate tine utilajele in custodie, in cont in afara bilantului (contul 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie") si poate factura cheltuieli de depozitare sau de custodie partenerilor. Este indicat a se factura depozitarea/chiria pentru a se evita in cadrul inspectiilor fiscale considerarea acestei situatii ca prestarea de servicii in mod gratuit pentru uzul tertilor, asimilata unei prestari de servicii de plata conform art. 271 alin. 4 lit. b din Codul fiscal si pentru care organele fiscale ar proceda la colectarea TVA.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare marfa in avans de la client extern si facturare cu TVA. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016