Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare credit note. Marfa import cu defecte. Care e regimul fiscal care se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: inregistrare credit note, import marfa, codul fiscal, credit note

In analiza de mai jos, avem un import din China in urma caruia s-au detectat mai multe articole defecte. S-a contactat furnizorul strain s-a efectuat un Quality Complain si firma romana a obtinut un credit note pentru respectivele repere. Vom vedea cum trebuie contabilizat acest credit note care nu a mai trecut prin vama deoarece nu se mai fac importuri prin acest furnizor. Societatea romana a beneficiat de acest credit note doar pe valoare drept un discount datorita calitatii defectuoase a reperelor. Pe de alta parte, furnizorul nu a dorit ridicarea pe cheltuiala proprie a acestor repere insa s-a gasit o societate care ar putea achizitiona si reconditiona aceste repere insa pretul de vanzare acceptat de catre cumparator este sub pretul de achizitie a reperelor. Vom vedea daca se poate face in baza raportului de calitate emis furnizorului o reducere de pret, precum si ce implicatii exista.

Credit-note este o factura de reducere comerciala acordata pentru defecte de calitate. Veti inregistra Credit-Note, astfel:
401 = 609   cu valoarea reducerii primite.

Avand in vedere ca aceste articole  sunt necorespunzatoare din punct de vedere calitatativ, in cazul vanzarii sub pretul de achizitie, nu exista implicatii fiscale.

Mai mult si in cazul in care aceste produse vor fi distruse , cheltuiala cu scaderea din gestiune  va deductibila in baza prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal,  potrivit caruia NU  sunt deductibile: cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.

Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
   1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forÅ£a majora, in conditiile stabilite prin norme;
   2. au fost incheiate contracte de asigurare;
   3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii;
   4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii;

In aceasta situatie, nu se ajusteaza nici taxa pe valoarea adaugata dedusa , asa dupa cum se prevede la art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal respectiv pct.78  alin. (10)  lit. d) din Normele metodologice de aplicare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare credit note. Marfa import cu defecte. Care e regimul fiscal care se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016