Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: registrul operatorilor intracomunitari, tva, inregistrare roi, platitor tva

Intrebare: O societate (laborator de analize medicale) desfasoara o activitate scutita de TVA. Societatea achizitioneaza produse din Franta. Este societatea nevoita sa se inregistreze ca platitor de TVA in Registrul Operatorilor Intracomunitari ca urmare a operatiunii de aprovizionare?



Raspuns:

La art 126 din codul fiscal sunt enumerate categoriile de operatiuni impozabile din Romania, printre care la alin 3 a sunt prevazute si achizitiile intracomunitare de bunuri.

La alin 4 al art 126 din Codul fiscal se prevede:

"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.”
 
Prin urmare, daca valoarea achizitiilor intarcomunitare de bunuri nu depaseste suma de 10.000 eur, respectiv suma de 34.000 lei (avand in vedere ca la stabilirea plfonului se ia cursul euro de la 1 ian 2007),  pe parcursul anului calendaristic, nu aveti obligatii in ceea ce priveste inregistrarea in scop de TVA si nici inregistrarea in Registrul Operatorilor Ingtracomunitari.
 
La art 1531se prevede:

"ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii

    (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
    a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.

Normele metodologice de aplicare ale acestui articol dispuse la pct. 67 prevad:

"67. (1) Au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal numai persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania.
    (2) Persoanele impozabile prevazute la art. 126 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 Euro stabilit conform pct. 2 alin. (5) - (7). in cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153^1 alin. (1) din Codul fiscal , inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii”
In situatia nedepasirii plafonului de 10000 eur, achizitia intarcomunitara nu este impzoabila in Romania.

Conform art. 1582 alin 1 lit d din Codul fiscal , in  Registrul Operatorilor Intracomunitari, se declara persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri care au locul in Romania.
 
In cazul depasirii plafonului de 10000 eur, va trebui sa va inregistrati in scop de TVA conform art 1531  alin 1 lit a si in Registrul Operatorilor intracomunitari conform art 1582 alin 1 lit.d, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare. Ulterior aveti obligatia platii efective a TVA la bugetul de stat, a depunerii Decontului special de TVA - cod 301 si a declaratiei recapitulative -formular 390.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016