Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Intreprinzator debutant. Ce consecinte fiscale apar la pierderea calitatii de microintreprindere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: consecinte pierdere, microintreprindere, sume, legea 26/1990, intreprinzator, debutant, scutirea cas

In analiza de mai jos, un SRL-D infiintat in octombrie 2014 urmeaza sa solicite lichidarea fimei. Societatea beneficiaza de scutirea CAS avand doi angajati, la acest moment este in pierdere si este micro. Care sunt obligatiile din punct de vedere fiscal in aceasta situtie?


La data la care activitatea microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant a incetat voluntar sau cand a fost declansata procedura de insolventa, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) lit. c) din OUG 6/2011. In termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea 26/1990
.

In situatia in care calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta in aceasta modalitatea prevazuta de art. 6 alin. (1) lit. c) din OUG 6/2011, mentionata mai sus, facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza potrivit legii, astfel cum se prevede la art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 6/2011.

Sumele care rezulta din recuperarea facilitatilor acordate prin program, cu exceptia sumelor rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM, au regimul juridic de creante fiscale. Pentru recuperarea acestora se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile Codului de procedura fiscala. Calculul sumelor datorate se efectueaza de catre AIPPIMM in termen de 30 de zile de la data pierderii calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Inscrisurile intocmite de AIPPIMM prin care se individualizeaza sumele de recuperat exprimate in moneda nationala constituie titluri de creanta si cuprind elementele actului administrativ fiscal prevazute de Codul de procedura fiscala. Creantele individualizate in aceste titluri au regimul creantelor fiscale si se comunica debitorului in termen de 15 zile de la data intocmirii. Plata sumelor datorate trebuie efectuata in termen de 30 de zile de la data comunicarii titlului de creanta, in contul indicat in cuprinsul acestuia.

Titlurile de creanta impreuna cu dovada comunicarii acestora se transmit organelor fiscale competente subordonate ANAF, in vederea inscrierii debitului in evidente dupa expirarea termenului de contestare pentru titlurile de creanta necontestate sau dupa ramanerea definitiva a acestora in sistemul cailor administrative de atac ori dupa pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Intreprinzator debutant. Ce consecinte fiscale apar la pierderea calitatii de microintreprindere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016