Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

La ce rand in decontul de TVA se declara o achizitie intracomunitara de bunuri fara cod valid de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, codul fiscal, declaratia 390, decont tva

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, la ce rand in decontul de TVA se declara o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care furnizorul nu are cod valid de TVA.

Raspuns:

 Achizitia intracomunitara  de bunuri se declara de regula  in decontul de TVA la rd.5, rd. 5.1, rd. 18 si rd. 18.1.
Conform prevederilor din OMFP 3665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. 1 din 3 ianuarie 2012,  randul 5.1"Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA, in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara" este corelat cu randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA(taxare inversa) iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA, in statul membru din care a avut loc livrarea" din Decontul de TVA (300).

In cazul in care de exemplu, un funizor intracomunitar nu este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru de unde livreaza bunurile aceste randuri nu se completeaza.

De asemenea, operatiunea se raporteaza si in declaratia 390 VIES cu simbolul A chiar daca nu identificati codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului, dar aveti certitudinea ca acesta este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Acest aspect este reglementat prin OANAF 76/2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010 prin care se reglementeaza faptul ca pentru raportarea achizitiilor intracomunitare se completeaza:
- fie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit furnizorului;
- fie doar codul statului membru in care este stabilit furnizorul bunurilor, in cazul in care furnizorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila.
 
In OMFP 76/2010 se regaseste sectiunea "NOTA" prin care se face precizarea ca in situatia in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene iar operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri taxabile in Romania, raportarea prin declaratia recapitulativa se efectueaza dupa cum urmeaza:
- la coloana "tara" se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara;
- la coloana "Cod operator intracomunitar" nu se inscrie nimic;
- la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" se inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura, chiar daca factura este emisa prin reprezentant fiscal;
- la coloana "Tipul operatiunii" se inscrie "A";
- la coloana "Baza impozabila" se inscrie valoarea tranzactiei efectuate in perioada de raportare cu furnizorul respectiv stabilita la un curs valutar in vigoare la data emiterii facturii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "La ce rand in decontul de TVA se declara o achizitie intracomunitara de bunuri fara cod valid de TVA?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016