Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare carti si ziare vechi. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Dec. 2017
Tags: tratament tva, tva

In analiza urmatoare vom discuta despre o situatie care implica livrare de carti si ziare vechi. Societatea este un anticariat care cumpara bunuri second-hand (carti, ziare, obiecte de arta etc) de la persoane fizice, iar apoi le revine.

Vom stabili ce cota de TVA se foloseste pentru livrarea de carti, ziare si carti postale vechi si vom vedea daca acestea se pot incadra la cota de 5%.

Iata raspunsul specialistului!

In acest sens, in conformitate cu prevederile art. 291 alin. (3) din Codul fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, cota de TVA de 5% se poate aplica pentru livrarea bunurilor care respecta urmatoarele conditii:

"Art. 291 alin. (3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

a) manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii.
 
Norme metodologice pct. 38. alin.  (1) Cota redusa de 5% prevazuta la art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, inclusiv partiturile muzicale imprimate care au cod ISMN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin sintagma in principal se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii. De asemenea, nu se aplica cota redusa a taxei pentru livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, operatiunile fiind considerate prestari de servicii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata".

Totusi, in situatia dumneavoastra, avand in vedere faptul ca bunurile revandute sunt reprezentate de obiecte vechi, mentionam si faptul ca este necesara si analizarea posibilitatii incadrarii acestor bunuri in categoria bunurilor second-hand, conform definitiei din pespectiva TVA, respectiv art. 312 alin. (1) lit.

d) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 86 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol, si a obligativitatii aplicarii regimului special pentru bunurile second-hand prevazut la art. 312 din Codul fiscal:

"Art. 312 alin. (1) lit. d) bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii, altele decat operele de arta, obiectele de colectie sau antichitatile, pietrele pretioase si alte bunuri prevazute in normele metodologice;
 
Norme metodologice pct. 86. Alin. (1) In sensul art. 312 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, bunurile second-hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate ca atare sau in urma unor reparatii, cu exceptia bunurilor prevazute la alin. (2)".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, Consultant Fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare carti si ziare vechi. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016