Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mijloc fix si calcul amortizare. Cum va proceda societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: mijloc fix, calcul amortizare, imobilizari, durata de amortizare, amortizarea, codul fiscal

In cazul urmator, avem ca subiect o societate X SRL care vinde un mijloc fix in data de 25.07.2015, neamortizat integral la aceasta data. In acest caz, societatea calculeaza amortizarea mijlocului fix (6811=2813) si pentru luna iulie?


Potrivit prevederilor art. 24 alin (11) lit.a) din Codul fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza  incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune;

Din punct de vedere contabil , potrivit prevederilor pct. 238 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.

Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.
 
Asadar, amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza, din punct de vedere contabil si fiscal incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare..

  Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004 cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii.

Astfel, cheltuielie cu amortizarea se inregistreaza in contabilitate pe intreaga durata de utilizare. Intrucat amortizarea se calculeaza lunar si nu pe fractiuni de luna , apreciez ca si in luna iulie se va inregistra cheltuiala cu amortizarea mijlocului fix.

In situatia in care nu inregistrati aceste cheltuieli in luna vanzarii mijlocului fix, societatea comerciala inregistreaza cheltuiala  cu valoarea neamortizata a mijlocului fix  care include si aceste cheltuieli. Astfel, indiferent daca sunt inregistrate sub forma cheltuielilor cu amortizarea sau sub forma cheltuielilor cu valoarea neamortizata a mijlocului fix, acestea  vor influenta determinarea  profitului impozabil.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mijloc fix si calcul amortizare. Cum va proceda societatea?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016