Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modul de calcul al contributiilor sociale pentru concediul medical/de maternitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2018 Exclusiv
Tags: calcul cas, calcul concediu de maternitate, calcul concediu medical

Care este modul de calcul al CAS, CASS si impozit pe salariu pemtru concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca si sarcina si lehuzie atat initiale, cat si in continuarea celor emise pana in data de 01.07.2018 pentru salariatii unei societati SRL?

Probabil sunt multi contribuabili care vor sa afle raspunsul la aceasta intrebare, de aceea, specialistii nostri au facut un studiu de caz pe acest subiect.
 

Raspunsul specialistului

Conform art. V alin. (1) din OUG 8/2018, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, in situatia in care din aplicarea dispozitiilor art. 139 alin. (1) lit. o), art. 143 alin. (4) si art. 144 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta un cuantum al contributiei de asigurari sociale calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.

Astfel, in cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca acordate in continuarea unui concediu medical initial acordat in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018 CAS se calculeaza dupa formula:10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
 
In cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca initiale acordate incepand cu data de 01 iulie 2018 si in cazul concediilor medicale in continuarea unui concediu medical initial acordat incepand cu data de 01 iulie 2018, CAS se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.
In cazul concediilor medicale de maternitate, risc maternal si ingrijire copil bolnav, CAS se calculeaza dupa formula: 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, atat pentru concediile medicale initiale acordate pana la data de 30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pentru concediile medicale acordate dupa aceasta data in continuarea unui concediu medical initial acordat anterior datei de 01 octombrie 2018.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu se datoreaza pentru indemnizatiile medicale.
Nu se datoreaza impozit pe venit pentru indemnizatiile de maternitate in baza art. 62 lit. c) din Codul fiscal.
Indemnizatiile de incapacitate temporara de munca sunt supuse impozitului pe venit in cota de 10% in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal conform caruia, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modul de calcul al contributiilor sociale pentru concediul medical/de maternitate":
Rating:

Nota: 3.57 din 5 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016