Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nerezidenti. CASS pentru venituri din chirii si investitii. Ce implicatii fiscale exista?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, nerezidenti, cass, venituri inchirieri, legea 95/2006, oug 88/2013

Analizam cazul a doua persoane fizice nerezidente (un rezident olandez, respectiv un rezident spaniol) care realizeaza din Romania venituri din cedarea folosintei unor bunuri imobile si venituri din dividende de la o societate din Romania.


In prezent platesc impozit pe venitul din cedarea folosintei bunurilor imobile de 12% (dupa deducerea cotei forfetare de cheltuieli de 25%), respectiv societatea platitoare de dividende retine si vireaza impozitul pe dividende de 15% (conform conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate cu statele respective, nerezidentii prezentand certificatele de rezidenta fiscala).

Vom stabili astfel daca exista implicatii asupra contributiilor sociale obligatorii asupra celor doua tipuri de venituri si daca OUG 88/2013 care aduce modificari incepand cu 01.01.2014 va avea implicatii asupra contributiilor sociale.

De asemenea, in cazul in care in 2014 vor opta pentru determinarea venitului net din chirii in sistem real si se vor inregistra si in scop de TVA in Romania, vom stabili care ar fi implicatiile fiscale asupra contributiilor sociale.

Conform art. 211 alin. (1) din Legea 95/2006 privind sistemul de asigurari sociale de sanatate, sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania, precum si pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul in Romania si care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.

Astfel, pentru a datora contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, o persoana trebuie:

- Sa aiba domiciliul in Romania sau,
- Sa fi obtinut dreptul de sedere in Romania.

Daca nu se afla intr-una dintre aceste situatii, apreciem ca cele doua persoane nu sunt asigurate in Romania si implicit nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Daca se afla intr-una dintre cele doua situatii, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile din dividende numai daca asociatii nu realizeaza intr-un an fiscal :

- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de  membru al unei  intreprinderi familiale;
- venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

In baza art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal astfel cum va fi modificat prin OUG 88/2013, incepand cu 1 ianuarie 2014, daca o persoana se afla intr-una dintre cele doua situatii, pentru veniturile din chirii, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza indiferent daca persoana mai realizeaza sau nu alte venituri.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nerezidenti. CASS pentru venituri din chirii si investitii. Ce implicatii fiscale exista?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016