Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nu se primeste factura, dar marfa ajunge la firma. Cum tratam autofactura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, autofactura, bunuri, vanzari, tva, persoana impozabila

In cuprinsul studiului de caz urmator, punctul de start il reprezinta o societate care efectueaza achizitii intracomunitare din Ungaria si din Italia. Marfa este trimisa catre societatea romana in transe in lunile anterioare, cu document de livrare, dar nu a fost inca facturata.




Achizitii intracomunitare de bunuri fara factura. Cum tratam autofactura?


In cuprinsul studiului de caz urmator, punctul de start il reprezinta o societate care efectueaza achizitii intracomunitare din Ungaria si din Italia. Marfa este trimisa catre societatea romana in transe in lunile anterioare, cu document de livrare, dar  nu a fost inca facturata.

Se va stabili daca in aceste conditii trebuie emisa autofactura. De asemenea, vom vedea ce informatii se inscriu in autofactura cu privire la furnizor, precum si cum se va inregistra in contabilitate si cum se va proceda cand soseste factura emisa de furnizorul intracomunitar.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155  alin. (14) din Codul Fiscal sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) din Codul Fiscal, ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
 
In conformitate cu prevederile art. 155^1 din Codul fiscal, persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) , (4) si (6) din Codul Fiscal si ale art.151 din Codul fiscal, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al TVA, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
 
Asadar, in situatia in care marfurile sunt livrate de catre societatea din Ungaria respectiv de catre societatea din Italia in luna mai 2014 de exemplu, faptul generator intervine la aceasta data.

Daca furnizorul nu emite factura pana la data de 15 a lunii iunie 2014, societatea are obligatia de a emite o autofactura pana la aceasta data. Exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Conform prevederilor de la pct. 69 alin. (6)-(7) din Normele metodologice date in aplicarea art. 155 alin. (8) din Codul fiscal autofactura va cuprinde urmatoarele elemente:

"69. (6) a) numarul facturii va fi un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, care identifica in mod unic o factura;

b) data emiterii;

c) la rubrica "Cumparator", numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania ale persoanei impozabile, iar in cazul persoanei impozabile nestabilite in Romania, care si-a desemnat un reprezentant fiscal in Romania, se vor inscrie denumirea/numele persoanei care efectueaza achizitia intracomunitara de bunuri, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, ale reprezentantului fiscal;

d) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA acordat de autoritatile fiscale din alt stat membru persoanei impozabile care realizeaza transferul, la rubrica "Furnizor";

e) adresa exacta a locului din care au fost transferate bunurile din alt stat membru, precum si adresa exacta din Romania in care au fost achizitionate bunurile;

f) denumirea si cantitatea bunurilor achizitionate, precum si particularitatile prevazute la art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, in definirea bunurilor in cazul transferului de mijloace de transport noi;
g) data la care au fost transferate bunurile din alt stat membru;
h) valoarea bunurilor transferate.
 
(7) Informatiile din facturile emise prin autofacturare conform alin. (5) se inscriu in jurnalele pentru vanzari, iar cele emise conform alin. (6) se inscriu in jurnalul pentru cumparari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal".
 
La primirea facturii persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila va inscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura conform prevederilor de la art. 155^1 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Pri urmare la rubrica "Furnizor" din autofactura, trebuie sa completati :numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului intracomunitar.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nu se primeste factura, dar marfa ajunge la firma. Cum tratam autofactura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016