Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni cu fier vechi, achizitii intracomunitare si exporturi. Cum gestionam TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, exporturi, taxare, livrare intracomunitara, persoana impozabila, tva

Analiza urmatoare aduce in prim-plan cazul unei societati care face achizitii din UE, iar materia se prelucreaza in Romania si se vinde extracomunitar. Vom raspunde urmatoarelor intrebari:


1. Pentru achizitia intracomunitara de cumparare fier din UE, nu se plateste TVA fiind taxare inversa sau scutire?

2. Exista un numar de zile maxim in care poate fi tinut fierul spre prelucrare, pentru ca ulterior sa fie exportat, care sa aiba vreo implicatie din punct de vedere al TVA?

3. La vanzarea materialului din fier prelucrat catre o tara din afara UE, se datoreaza TVA in Romania sau Turcia (de exemplu)?


In situatia in care cumparatorul din Romania este persoana impozabila  inregistrata in scopuri de TVA in Romania in regim normal (a depasit cifra de afaceri sau s-a inregistrat prin optiune), achizitia intracomunitara de fier vechi se supune regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, cu report la randul 5.1 si 18.1  “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara”, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Pentru achizitia intracomunitara de fier vechi nu se aplica regimul de taxare prin masuri de simplificare reglementate prin art. 160 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, acest regim fiind aplicabil numai pentru tranzactiile efectuate intre parteneri stabiliti si inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Din cate cunosc, prin legislatia din Romania nu este reglementat un anumit numar de  zile pentru procesarea fierului in vederea prelucrarii. Totusi, pentru a respecta prevederile legale in calitate de detinator de deseuri, este recomandabil sa aveti in vedere prevederile legii nr. 211din 15 noiembrie 2011 privind regimul deseurilor republicata in anul 2014, republicata in anul 2014.  

In ceea ce priveste vanzarea deseurilor de fier vechi procesat sau neprocesat, operatiunea este scutita cu drept de deducere daca bunurile sunt exportate in Turcia. Aplicarea corecta a regimului de scutire reglementat prin art. 143 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Codul fiscal,  trebuie justificata de exportator cu documentele reglementate prin art. 2     sau  art. 3   din O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 2 din   ANEXA 1 "INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".
 
De exemplu, documentele reglementate prin art. 2 (bunuri expediate sau transportate de furnizor) sunt urmatoarele:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal;
    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor  sau de catre alta persoana in numele sau:
        documentul de transport;
        comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
        documentele de asigurare.

 
Prin  art. 3 (bunuri expediate sau transportate de cumparator) din  O.M.F.P. nr.  2222/2006 se reglementeaza faptul ca  scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu urmatoarele documente:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal;
    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    documentul de transport din care sa rezulte ca transportul s-a efectuat de catre cumparator conform comenzii de cumparare sau a contractului incheiat cu furnizorul.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni cu fier vechi, achizitii intracomunitare si exporturi. Cum gestionam TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016