Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana fizica cu venituri din activitati diverse. Cum procedam la calculul plafonului de scutire?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: calculul plafonului, venituri, cod fiscal, sume, persoana impozabila, cod de inregistrare, scop de tva

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o persoana fizica autorizata (PFA) care realizeaza urmatoarele venituri, conform art. 41 CF : - Activitati comerciale si/sau profesii liberale (comert, activitati notariale etc.); - Venituri din instrainarea unor imobile din proprietate personala;

- Venituri din agricultura;
- Venituri din chirii;
- Venituri din arenda.

Venitul brut obtinut din activitatile mentionate mai sus, declarate pe CNP depasesc plafonul de scutire de 65000 EURO, conform art. 153 din CF.

Situatia nr. 1

Persoana fizica este inregistrata in scopuri de TVA pentru veniturile comerciale si/sau profesii liberale (comert, activitati notariale,etc.) pct. 1. Plateste TVA si pentru celelalte surse de venit, conform Titlul VI CF?

Situatia nr. 2

Persoana fizica nu este inregistrata in scopuri de TVA , pentru nicio sursa de venit. In situatia in care, venitul brut cumulat din toate sursele, depaseste 65.000 EURO, inclusiv si cu veniturile scutite de la plata TVA , persoana fizica are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, pentru toate sursele de venit?

In conformitate cu prevederile art. 152 alin. 2 din Codul fiscal in cifra de afaceri de 65.000 euro se includ livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere prevazute la art. 141 alin. 2 lit. a, b, e si f, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptiile prevazute anume la acest articol.

Conditia primordiala, asa cum rezulta din dispozitiile legale, este ca operatiunile sa fie realizate de o persoana impozabila, adica o persoana care realizeaza, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati, asa cum se expliciteaza la art. 127 din Codul fiscal. In cadrul activitatilor economice se includ  activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate si  livrarea de bunuri imobile, in conditiile stabilite prin Normele de aplicare.

Aplicand aceste prevederi la situatia prezentata, persoana fizica are calitatea de persoana impozabila pentru activitatile comerciale si/sau profesii libere, din agricultura si din inchiriere sau arenda (chiar daca inchirierea/arenda este activitate scutita de TVA in baza art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, cu mentiunea ca in acest caz discutia este mai ampla, in sensul ca nu se iau in considerare activitatile de inchiriere/arendare considerate accesorii activitatii principale conform pct. 47 alin. 3 din Normele metodologice).

In privinta instrainarii imobilelor din proprietatea personala, persoana fizica poate avea calitatea de persoana impozabila numai daca sunt indeplinite conditiile de la pct. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 127 din Codul fiscal.

Spre exemplu, daca persoana fizica instraineaza o casa de vacanta sau o locuinta dobandita in urma unei mosteniri, operatiunea se considera ca nu are caracter economic, iar persoana fizica nu are calitatea de persoana impozabila pentru instrainarea acestor imobile, iar veniturile obtinute nu intra in calculul plafonului de 65.000 euro. Dimpotriva, daca persoana fizica construieste un ansamblu de locuinte in vederea exploatarii prin inchiriere sau vanzare, activitatea se considera cu caracter economic, iar veniturile obtinute intra in calculul plafonului de 65.000 euro, persoana fizica avand calitatea de persoana impozabila.

Prin urmare, situatia trebuie analizata de la caz la caz, in lumina celor anterior prezentate intrucat cumularea veniturilor brute din diverse surse se face numai daca persoana fizica are calitatea de persoana impozabila. Cu exceptia instrainarilor ocazionale de bunuri imobile (unde caracterul ocazional conteaza pentru stabilirea calitatii de persoana impozabila pentru persoana fizica), in cazul celorlalte activitati nu conteaza caracterul ocazional al veniturilor. In acest sens exista si Hotararea Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene data in cazul C-62/12 Galin Kostov, care a statuat ca o persoana fizica, deja persoana impozabila in scopuri de TVA pentru activitatile sale de executor judecatoresc independent, trebuie considerata „persoana impozabila” pentru orice alta activitate economica exercitata in mod ocazional, cu conditia ca aceasta activitate sa constituie o activitate economica.

In prima situatie, persoana fizica deja inregistrata in scopuri de TVA va datora taxa atat pentru veniturile obtinute din activitati comerciale si/sau profesii libere, cat si pentru celelalte venituri obtinute din celelalte surse (daca acestea sunt obtinute in calitate de persoana impozabila – vezi explicatiile de mai sus si daca nu sunt scutite de TVA). Spre exemplu, pentru operatiunile de inchiriere de bunuri imobile scutite de TVA in baza art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, persoana fizica impozabila va datora TVA numai daca opteaza pentru taxare conform art. 141 alin. 3 din Codul fiscal.

In a doua situatie, daca persoana fizica obtine venituri ce compun cifra de afaceri care depasesc plafonul de scutire de 65.000 euro, va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru toate sursele de venituri pentru care are calitatea de persoana impozabila. Odata obtinut codul de inregistrare in scop de TVA atasat uneia dintre activitati, acesta va fi utilizat pentru toate activitatile desfasurate in calitate de persoana fizica impozabila (nu exista cod separat pentru fiecare activitate in parte).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana fizica cu venituri din activitati diverse. Cum procedam la calculul plafonului de scutire?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016