Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA cu doua surse de venit si doua coduri TVA. Cum deducem cheltuiala cu un autoturism?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, deductibilitate amortizare, pfa, impozit pe venit

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unui PFA care desfasoara doua activitati economice, cu coduri de platitor de TVA separate, fiind autorizate in ani diferiti (profesie liberala si activitate comerciala). PFA achizitioneaza autoturismul pe un cod de TVA aferent profesiei liberale si o foloseste, in baza unui contract de comodat, pentru activitatea comerciala. Vom stabili daca amortizarea contabila aferenta autoturismului va fi considerata cheltuiala deductibila la profesia liberala, chiar daca masina este trimisa in folosinta gratuita pe cealalta activitate, fiind vorba de acelasi PFA.




Solutia consultantului:

Potrivit art. 127 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal o persoana fizica ce desfasoara activitati indepedente este persoana impozabila pentru ansamblul activitatilor desfasurate in aceasta calitate, astfel ca, din punct de vedere al TVA, nu exista distinctia activitatilor din punct de vedere al sursei/categoriei de venit (profesie libera si activitate comerciala). Situatia este similara unei societati comerciale, care este autorizata conform obiectului sau de activitate sa desfasoare mai multe tipuri de activitati si care se identifica doar prin codul unic de inregistrare fiscala.

In consecinta, trebuie efectuate demersurile necesare pentru anularea unuia din cele doua coduri de inregistrare in scopuri de TVA. Aceasta operatiune nu are nicio influenta asupra impozitului pe venit, avand in vedere prevederile art. 72 alin. 2 din Codul de procedura fiscala   conform carora impozitul pe venit datorat de persoanele fizice potrivit  titlului III din Codul fiscal este administrat pe baza codului numeric personal.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 48 alin. 1 din Codul fiscal venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Totodata, conform art. 80 alin. 1 si alin. 3 din Codul fiscal venitul net anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate la art. 41 lit. a), c) si f)  din Codul fiscal (respectiv pentru fiecare sursa din cadrul categoriei venituri din activitati independente), iar pierderile fiscale anuale inregistrate pe fiecare sursa din activitati independente se reporteaza si se completeaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali.

Avand in vedere aceste prevederi rezulta ca cheltuiala cu amortizarea aferenta autovehiculului nu poate fi deductibila la determinarea venitului net obtinut din sursa profesii liberale intrucat nu contribuie la obtinerea de venituri din aceasta sursa in conditiile in care autovehiculul este utilizat in vederea obtinerii de venituri impozabile pentru o alta  sursa - activitati comerciale.

In acest context va sugeram sa solicitati furnizorului stornarea facturii initiale de achizitie si emiterea facturii pe codul detinut pentru activitatea comerciala pentru care autovehiculul este utilizat in fapt.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA cu doua surse de venit si doua coduri TVA. Cum deducem cheltuiala cu un autoturism?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016