Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata avans marfa pentru o achizitie intracomunitara nefinalizata. Ce obligatii declarative avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: plata avans marfa, achizitie intracomunitara nefinalizata, inregistrari contabile, declaratia 390, tva, decont tva

O firma achita in luna iulie un avans pe baza unei proforme pentru achizitia de marfa, dintr-un stat UE si nu se primeste factura finala. In aceste conditii, stabilim daca trebuie emisa autofactura si cu ce data se va amite, precum si daca se declara in decontul de TVA si in declaratia 390.





De asemenea, daca in luna septembrie furnizorul din UE restituie suma platita, vom vedea ce obligatii are firma din Romania care a emis autofactura. Se precizeaza ca marfa nu a ajuns in Romania.

Prin legislatia contabila si fiscala din Romania, factura proforma nu este recunoscuta drept un document justificativ de inregistrare in evidenta contabila si fiscala a operatiunilor economice. Acest document este utilizat in mod frecvent doar pentru negocierea tranzactiilor economice. Proforma nu este o factura comerciala, dar poate precede unui contract de livrare de bunuri sau unei livrari de bunuri, in functie de intelegerea dintre partile participante la tranzactie.
 
Factura proforma nu se inregistreaza in contabilitate, deoarece nu este un document justificativ al operatiunilor economice (cu exceptia ultilizarii pentru accize). Ea are doar un rol informativ, cu privire la viitoarea factura, pentru a putea lua o decizie in acceptarea unei oferte.

Exigibilitatea TVA este determinata de data facturii emise de catre furnizorul intracomunitar.
 
 Daca platiti avansul insa nu primiti nicio factura, nu aveti obligatia de raporta nimic in decontul de TVA si in formularul 390, pentru luna respectiva, potrivit   pct. 72 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art, 155 alin. (16) din Codul fiscal, urmand sa faceti taxare inversa (4426=4427) si sa raportati factura, in decontul de TVA si in declaratia 390, din luna emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar.
 
 
Prin urmare, avand in vedere ca factura de avans nu a fost emisa de catre furnizorul intracomunitar, nu aveti nicio obligatie de autofacturare.
 
De asemenea nu aveti nicio obligatie de raportare in decontul de tVA si in formularul 390.
 
Din punct de vedere contabil, inregistrarile sunt:
 

    in luna iulie:
    409=5124
    in luna septembrie:
    409=5124 (storno)


 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
 


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata avans marfa pentru o achizitie intracomunitara nefinalizata. Ce obligatii declarative avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016