Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata dividende in numerar. Ce aspecte fiscale trebuie sa cunoastem pentru a nu incalca legea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: numerar, profit, plata dividende, legea 70/2015, registrul de casa

Cum vom proceda in ce priveste platile in numerar reprezentate de dividende, in cazul in care avem profit, si cum vom inregistra notele contabile dezbatem prin cazul urmator in care avem datele: "O societate comerciala are un sold scriptic de casa la data de 31.12.2016 in valoare de 70.000 lei. Avem un profit la data de 31.12.2016 in valoare de 500.000 lei. In cazul in care doresc sa elimin suma de 70.000 lei din Registrul de casa platind dividende pentru ele. Exista baza legala? Care sunt pasii de urmat? Care sunt notele contabile?".

Potrivit   art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 platile in numerar, inclusiv de dividende, efectuate de persoanele juridice catre persoanele fizice, trebuie sa se efectueze cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.

In ceea ce priveste emiterea a mai multor hotarari de repartizare a dividendelor in anul 2017, mentionam ca, datorita faptului ca "plata fragmentata" este definita  ca "fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege", consideram ca alegerea modului de decontare trebuie sa se faca deosebit de prudent deoarece aceasta ritmicitate a platilor ar putea fi considerat o tranzactie care are drept scop fragmentarea platilor catre o persoana fizica si este sanctionata in acest sens de Legea nr. 70/2015.

 La art. 12 alin. (1) si art. 13  din Legea 70/2015 se prevede ca:

"Art. 12
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (2) si (3), art. 4 alin. (1), (2) si (4), art. 9 si 10 constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.
 
 Art. 13
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 12 se efectueaza de catre organele Ministerului Finantelor Publice, ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatilor sale subordonate, conform competentelor."

Repartizarea dividendelor reprezinta o tranzactie (conventie prin care se transmite dreptul asociatului de a primi dividende) intre persoana juridica si persoana fizica si ca atare, potrivit reglementarilor plata aceasta nu poate fi fragmentata.

Chiar daca din desfasurarea activitatii societatii ar rezulta ca prin plata la anumite termene prin numerar nu se incearca evitarea incadrarii in limita plafonului de plati ci numai un efect economic si nu se urmareste incalcarea disciplinii operatiunilor cu numerar reglementata de lege, consideram ca nu este necesar sa se intocmeasca mai multe hotarari AGA ci doar una pentru fiecare an  prin care sa se prevada modul de plata.
 
 Plata dividendelor catre actionarii persoane fizice se poate face in numerar in limita sumei de 10.000 lei/zi, iar diferenta pana la concurenta sumei distribuite drept dividend este bine sa fie achitata prin virament bancar sau alte instrumente fara numerar. In cazul dar, avand in vedere ca soldul din casierie nu reflecta realitatea, singur solutie ar fi inregistrarea sumelor platite asociatilor pe seama contului 461"Debitori diversi" (461= 5311), in transe de cate 10.000 lei/zi/persoana si ulterior compensarea cu dividendele de plata.

Astfel, daca exista profit ramas nerepartizat in soldul contului 117, se poate face repartizarea profitului pentru dividende si, dupa repartizare, se poate trece si la compensarea intre dividendele (nete, dupa retinerea impozitului de 5%) datorate asociatilor si creanta pe care societatea o are fata de asociati provenind din plati nejustificate, prin formula contabila 457 "Dividende de plata" = 461 "Debitori diversi".
 
Nu este de recomandat compensarea platilor nejustificate, avand in vedere prevederile de la art. 272^1 lit. b) din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

 "Art 272^1 Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:

b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta."
 
Cel mai corect ar fi, daca societatea ar dispune de lichiditati plata dividendelor catre asociati in suma de maxim 10.000 lei/persoana in numerar (457= 5311) iar restul dividendelor sa se plateasca prin banca 457=5311. Apoi asociatii restituie sumele in numerar pentru completarea lipsei din casierie, astfel ca soldul din casierie sa reflecte realitatea (= sold faptic), fara sa se mai faca vreo inregistrare contabila.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata dividende in numerar. Ce aspecte fiscale trebuie sa cunoastem pentru a nu incalca legea?":
Rating:

Nota: 3.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016