Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Posibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor. Inchiderea activitatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: reducere pret, marfa, oug 99/2000, codul fiscal, inregistrari contabile

Vom stabili mai jos cum va proceda o societate in ce priveste vanzarea sub pretul de achizitie, in concret, societatea are urmatorul stoc 228538.04 la 31.08.2012 din care TVA neexigibila 44233.16 si adaos comercial 19674.77. Administratorul a decis sa inchida activitatea pentru ca a expirat contractul de inchiriere pentru spatiu incepand cu 01.09.2012. Vom stabili astfel care sunt documentele necesare si etapele pentru vanzarea sub cost.

Solutia consultantului:

Posibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor sunt prevazute de OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile ulterioare.

Prevederea expresa a art. 17 interzice oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor expres prevazute, redate mai jos:
b)vanzari de soldare;
c)vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
d)vanzari promotionale;
e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
f)vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
g)vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
i)vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.

Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare. De asemenea, puteti oferi discounturi pentru marfa respectiva.

Asadar, vanzarea sub cost este permisa numai in situatiile descries la art. 17 din OG 99/2000.

In ceea ce priveste partea fiscala a problemei, chiar daca OUG 99/2000 permite vanzarile sub pretul de achizitie. pretul de vinzare al marfurilor comercializate trebuie sa reflecte pretul pietei. Acest pret este definit la art. 7 punctul 26 din codul fiscal astfel: "pret de piata - suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;"
 
Ca urmare, daca sunt respectate conditiile impuse de OUG 99/2000 si pretul de vinzare este unul corect (chiar mai mic decit pretul de achizitie), atunci diferenta in minus nu este cheltuiala nedeductibila, deoarece cheltuiala cu marfa vanduta este considerata a fi efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabile. La art. 21 alin. (1) se mentioneaza: "Pentru determinarea profitului impozabil sint considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare". Observam ca nu se face referire la marimea cheltuielilor in raport cu marimea veniturilor impozabile obtinute.
 
Nici in ceea ce priveste TVA nu regasim mentiuni referitoare la colectarea acesteia in cazul vinzarilor sub pretul de achizitie. La art. 128 din Codul fiscal sunt enumerate situatiile care reprezinta livrare de bunuri sau care sint asimilate livrarii de bunuri si care conduc la colectarea de TVA. Printre acestea nu se regaseste situatia vinzarii unor marfuri sub pretul de achizitie.

De asemenea, nu se pune problema efectuarii ajustarilor prevazute la art. 148 sau 149, deoarece aceste ajustari nu opereaza in cazul in care are loc o livrare de bunuri.
 
Un alt argument pentru a nu se colecta TVA este dat de art. 137 alin. (1) litera a):
"Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decit cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni;"

Din citatul prezentat rezulta ca in baza de impozitare a TVA se cuprind elementele care constituie contrapartida obtinuta, in cazul acesta - venitul obtinut prin vinzare, fara a se tine cont de cheltuiala aferenta.

Indiferent de metoda aleasa, si stabilita in baza hotararii generale a asociatilor, nu este de neglijat persoana careia ii vindeti marfa.  In situatia in care vanzarea se face catre persoane afiliate pentru a evita ajustarea veniturilor sau a cheltuielilor legate de tranzactie de catre autoritatile fiscale potrivit art. 7 pct 21 din Codul fiscal. Va recomandam sa nu procedati la vanzarea sub cost daca nu va incadrati real la una din situatiile de la art. 17 din OG 99/2000.

Inregistrari contabile:

4111           %
                707
               4427

%        371
607
4428
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Posibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor. Inchiderea activitatii":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016