Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari intracomunitare de servicii. Ce consecinte apar la rambursarea TVA daca nu exista anexe pentru facturi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: prestari intracomunitare, servicii, anexe, factura, taxa, plata, persoana impozabila, asociat unic

Studiul de caz urmator face referire la o societate care efectueaza recrutari de personal medical pentru spitale din Marea Britanie. Contractul este incheiat cu societatea asociat unic din Marea Britanie. Lunar se emit facturi (fara TVA) pentru serviciile prestate in vederea recrutarii, conform contractului. Conform contractului, furnizorul va efectua campanii de publicitate pentru promovarea pozitiilor si conditiilor de munca oferite de clientii beneficiarului va efectua selectia candidatilor, va organiza sesiuni de interviuri cu potentialii angajatori, suportand cheltuielile aferente inchirierii salilor de conferinte, transportul, cazarea si protocolul reprezentantilor angajatorului.


In cazul unei rambursari de TVA, vom vedea care sunt consecintele neintocmirii anexelor la facturile emise, precum si daca mai sunt necesare anexe pentru fiecare factura emisa daca societatea prezinta inspectorilor doar o situatie periodica pe care ei o intocmesc si o livreaza clientului ca raport de activitate.

            Serviciile prestate in beneficiul persoanei impozabile din Marea Britanie sunt   neimpozabile in Romania daca beneficiarul ii comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Marea Britanie. In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli generale, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul care utilizeaza serviciile respective. Aceste prevederi  din Codul fiscal sunt  armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin  Directiva CEE nr. 8  din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.  In baza  prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste   ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul" serviciului respectiv.  Dupa cum se poate constata, nu este relevant  faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania, ci locul unde serviciile respective sunt utilizate.
 
Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, prestatorul din Romania  in calitate de  persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania este obligat sa faca dovada ca:

    beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
    serviciul  este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat fie in  Romania, fie in afara Romaniei;
    serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a beneficiarului.

            Desi sunt neimpozabile in Romania, prestatorul este indreptatit sa isi exercite dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii necesare efectuarii serviciilor respective. In acest caz, se respecta conditia de la  art. 145 alin. (2) lit. b) conform careia  "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: ….

        b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;".
 
             Pentru serviciul prestate in beneficiul persoanei impozabile din Marea Britanie, prestatorul din Romania inscrie pe factura emisa  mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2)", indeplinind astfel obligatia de inscriere a informatiilor enumerate prin art. 155 alin. (19) lit.  l) " Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: …..l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".
 
In factura emisa se inscrie si denumirea serviciilor prestate, informatie obligatorie conform prevederilor lit.   h) al art. 155 alin. (19).  

Aceasta denumire trebuie sa corespunda cu cea inscrisa in contractul incheiat cu beneficiarul la clauza "obiectul contractului". In situatia in care valoarea serviciului facturat are o valoare fixa stabilita prin contract, de exemplu 1.000 euro/lunar pentru  fiecare persoana recrutata, indiferent de costurile asociate acelui serviciu, nu este necesara intocmirea unui deviz deoarece pe factura emisa se poate inscrie, de exemplu, "serviciu recrutare 3 persoane conform contract nr. /data". Inscrierea numarului de contract pe factura emisa nu este obligatorie, dar este recomandabila pentru a sublinia faptul  ca serviciul facturat este efectuat conform obligatiilor asumate de prestator prin clauzele contractului incheiat. Din   tariful global facturat, avand drept criteriu numarul de persoane recrutate, prestatorul acopera toate cheltuielile efectuate, legate direct de prestarea serviciului contractat (promovare beneficiar, selectii personal, interviuri, inchiriere spatii, etc.) asa cum s-a negociat cu beneficiarul.

 Astfel, daca tariful facturat nu trebuie justificat beneficiarului, nu este obligatorie nici intocmirea unui deviz. Daca tariful este variabil in functie de serviciile accesorii necesare serviciului principal (recrutarea), inseamna ca intre cei doi parteneri exista un contract cadru de recrutare de personal, caz in care prestatorul din Romania trebuie sa justifice partenerului sau valoarea fiecarei sume  facturate in functie de cheltuielile efectuate. In acest caz, se impune intocmirea unui deviz din care sa rezulte numarul de ore necesare prestarii serviciului  (publicare anunt, selectare cv, interviuri, conferinte, etc.), valoarea serviciilor de promovare pe diverse suporturi (afise, bannere, publicatii de specialitate, etc.), valoarea chiriilor aferente spatiilor alocate conferintelor  etc.

              Astfel, organul de inspectie fiscala trebuie sa aprecieze necesitatea intocmirii devizului in functie de prevederile contractului incheiat, fara a impune prestatorului prezentarea unui deviz, daca insasi  beneficiarul acelui serviciu nu solicita prestatorului o astfel de situatie de lucrari efectuate pentru prestarea serviciului principal. In alta ordine de idei, nu este recomandabil sa puneti la dispozitia organului de control raportul de activitate al prestatorului, daca acesta nu este solicitat in mod expres.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
 


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari intracomunitare de servicii. Ce consecinte apar la rambursarea TVA daca nu exista anexe pentru facturi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016