Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii de invatamant. Care este regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2018
Tags: tva, cod fiscal, imobil

Dezbatem in randurile de mai jos cazul unei societati comerciale care are drept obiect de activitate "suport pentru invatamant". Aceasta incheie un contract cu o societate din Italia pentru asigurarea functionarii in Romania a unei extensii, a unei unitati de invatamant din Italia (pregatire clase, laboratoare - in vederea autorizarii in Romania). Daca se factureaza cu sau fara TVA aceste servicii, vom afla in continuare de la specialist.

Iata raspunsul specialistului!


1. Potrivit reglementarilor contabile in materie de TVA, regula generala privind locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila stabileste locul ca fiind acolo unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice sau un sediu fix, catre care sunt prestate serviciile.
 
Asadar, in ipoteza in care firma din Italia nu detine un sediu fix in Romania, locul prestarii de servicii de suport pentru invatamant ar putea fi la sediul societatii din Italia, caz in care factura emisa de societatea din Romania ar fi fara TVA. Astfel societatea din Romania ar efectua o prestare intracomunitara de servicii neimpozabila in Romania, ce ar trebui declarata corespunzator in decontul de taxa si in declaratia recapitulativa 390.
 
2. Totusi, legislatia de TVA prevede o exceptie specifia de la regula generala privind locul de prestare a serviciilor pentru serviciile efectuate in legatura cu bunuri imobile. Astfel, locul de prestare a respectivelor servicii ar fi locul unde este situat bunul imobil (unitatea de invatamant din Romania, in cazul de fata).
 
In continuare, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc faptul ca serviciile legate de bunuri imobile includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil in urmatoarele cazuri:
 
a) sunt derivate dintr-un bun imobil, iar respectivul bun imobil este un element constitutiv al serviciului si este central si esential pentru serviciile prestate;
 
b) sunt furnizate in beneficiul unui bun imobil sau vizeaza un bun imobil si au drept obiectiv modificarea caracteristicilor fizice sau a statutului juridic al respectivului bun.
 
Mai mult, printre exemplele furnizate de Codul fiscal referitoare la serviciile ce sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil, se afla si urmatoarele, pe care le consideram relevante pentru cazul societatii dvs:
    • intretinerea, renovarea si repararea unei cladiri sau a unor parti ale unei cladiri, inclusiv lucrari de curatenie, montare de gresie si faianta, tapet si parchet;
    • intretinerea, renovarea si repararea unor structuri permanente precum retelele de conducte pentru gaz, apa, canalizare si altele similare;
    • instalarea sau montarea unor masini sau echipamente care, la instalare sau montare, sunt considerate bunuri imobile, respectiv care nu pot fi deplasate fara distrugerea sau modificarea cladirii sau a constructiei in care au fost instalate permanent;
    • intretinerea si repararea, inspectia si controlul masinilor sau al echipamentelor in cazul in care masinile sau echipamentele sunt considerate bunuri imobile;
In cazul in care serviciile prestate de societatea din Romania s-ar incadra in exceptia privind prestarile de servicii asupra unui bun imobil, locul acestor servicii ar fi in Romania, iar societatea romaneasca ar trebui sa emita o factura cu TVA si sa colecteze, respectiv sa declare si sa plateasca TVA in Romania. In plus, aceasta prestare de servicii cu TVA ar trebui inscrisa in decontul de TVA, dar nu si in declaratia recapitulativa 390.
 
Intrucat din intrebarea adresata de dvs. nu se detaliaza tipul serviciilor prestate in incinta unitatii de invatamant („asigurarea functionarii in Romania a unei extensii a unei unitati de invatamant din Italia - pregatire clase, laboratoare in vederea autorizarii in Romania)”, nu putem stabili cu exactitate tratamentul de TVA al prestarii de servicii in cauza.
 
Recomandarea noastra este sa analizati tipul serviciilor ce urmeaza a fi prestate, respectiv sa stabiliti daca acestea se incadreaza in categoria prestarilor de servicii legate de bunuri imobile, in functie de criteriile detaliate la punctul 2 de mai sus . in caz contrar, se va aplica regula generala de la punctul 1.
 
Baza legala: ART. 278 - Locul prestării de servicii alin. (2) si alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare a ART. 278 alin. (4) lit a).




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii de invatamant. Care este regimul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016