Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: impozit venit, nerezidenti, prestari servicii

Intrebare: In ceea ce priveste impozitul pe venitul obtinut din Romania de nerezidenti, se ia ca exemplu o societate comerciala X, rezident roman, care primeste in luna noiembrie o factura de prestari servicii (inscriptionari) de la o societate comerciala Y, rezident italian, pentru servicii prestate pe teritoriul Italiei pentru societatea romana X. Care va fi regimul aplicat in acest caz nerezidentilor?


Raspuns:

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, prestatiile efectuate de nerezidenti care nu loc pe teritoriul Romaniei nu intra in sfera impunerii si prin urmare nu trebuie retinut impozit.

In situatia in care prestarile de servicii au loc pe teritoriul Romaniei, atunci, in baza ar.t. 115 alin 1 lit. k, acestea sunt impozabile in Romania, retinandu-se la sursa impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, in procent de 16% numai daca beneficiarii de venit nu va transmit un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul lor de rezidenta (art. 118 din Codul fiscal).
 
In situatia in care nerezidentii din UE va transmit un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti, atunci nu se mai aplica prevederile Codului fiscal, ci ale conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Italia  - art. 7 - profiturile/beneficiile intreprinderii din Conventiile de evitare a dublei impuneri. Conform acestui articol, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala, profiturile obtinute de nerezident din prestarea serviciilor vor fi impozitate numai in statul sau de rezidenta.
 
Impozitul se retine prin stopaj la sursa din factura la data platii facturii, se plateste la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare. Cursul de schimb este cursul BNR de la data platii facturii.
 
Daca din ratiuni comerciale aveti obligatia platii integrale a facturii, plata impozitului se datoreaza, se determina prin metoda sutei majorate, astfel incat factura sa fie o valoare neta, se inregistreaza in costurile societatii pe seama cheltuielilor nedeductibile.
 
Pana in data de 28 februarie a anului urmator aveti obligatia depunerii declaratiei prevazute de art. 119 din Codul fiscal, privind impozitul retinut de la nerezidenti.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016