Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii in zona libera. Sunt scutite de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: prestari servicii, zona libera, scutire tva, omfp 2218/2006

Vom stabili mai jos in ce masura sunt scutite de TVA prestarile de servicii efectuate de catre o societate cu sediul in Romania, platitoare de TVA, si facturate catre o alta companie cu sediul in Romania, platitoare TVA, in conditiile in care acestea au loc in zona libera.



Solutia consultantului:

Prestarile de servicii efectuate in zona libera de catre o societate cu sediul in RO in beneficiul unei alte societati cu sediul in RO sunt scutite de TVA conform prevederilor art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal : "prestarile de servicii aferente livrarilor prevazute la lit. a) sau efectuate in locatiile prevazute la lit. a), pentru bunurile aflate in regimurile sau situatiile prevazute la lit. a);".

Asa cum se poate constata, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, serviciile respective trebuie sa fie efectuate in legatura cu livrarile de bunuri reglementate prin art. 144 lit. a) sau sa fie efectuate in locatiile reglementate prin art. 144 lit. a). Conform prevederilor art. 144 alin. (1) lit. a) este operatiune scutita livrarea de bunuri care urmeaza:

1. sa fie plasate in regim vamal de admitere temporara, cu exonerare totala de la plata drepturilor de import;
2. sa fie prezentate autoritatilor vamale in vederea vamuirii si, dupa caz, plasate in depozit necesar cu caracter temporar;
3. sa fie introduse intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber;
4. sa fie plasate in regim de antrepozit vamal;
5. sa fie plasate in regim de perfectionare activa, cu suspendare de la plata drepturilor de import;
6. sa fie plasate in regim de tranzit vamal extern;
7. sa fie admise in apele teritoriale;
8. sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA.

Prin art. 1 alin. (2) din OMFP 2218/2006 privind aprobarea Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile ulterioare se reglementeaza in mod expresa faptul ca "Prestarile de servicii mentionate la art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal asupra bunurilor aflate inca in unul dintre regimurile mentionate la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1 - 7 din Codul fiscal sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata in masura in care prestarea acestor servicii este autorizata de legislatia vamala".

Prin OMFP 2218/2006 se reglementeaza si documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutire. De exemplu, pentru serviciul de transport de bunuri, documentele sunt cele reglementate prin art. 1 alin. (4):

"Scutirea de taxa prevazuta la art. 144 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , pentru serviciile de transport de bunuri, se justifica de persoana impozabila care factureaza transportul, in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal , in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa. Documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:

 a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal ;
 b) contractul incheiat cu beneficiarul;
 c) documentele din care sa rezulte ca transportul este aferent livrarilor de bunuri prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4 - 7 din Codul fiscal sau este efectuat in locatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4 - 7 din Codul fiscal , pentru bunurile aflate in regimurile sau in situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1, 2 si 4 - 7 din Codul fiscal;
 d) documentele specifice de transport in functie de tipul transportului sau copii de pe aceste documente, dupa caz."

Avand in vedere complexitatea serviciilor care pot fi prestate in cadrul zonei libere, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect este recomandabil sa consultati prevederile OMFP 2218/2006 cu ultima modificare efectuata prin OMFP 1708/2012 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice publicat in M.Of. rn. 852 din 17 decembrie 2012. In acest act normativ se regasesc si anumite exemple care pot fi adaptate situatiei dvs.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii in zona libera. Sunt scutite de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016