Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii reparatii pentru beneficiar stabilit in stat tert. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2014 Exclusiv

Tratamentul TVA pentru incheierea unei operatiuni de import temporar are ca punct de pornire o firma romana care incheie un contract de reparatii cu o firma din Rep. Moldova, platitoare de TVA. In baza acestui contract, firma din Moldova trimite echipamentul in tara, firma romana face import temporar, presteaza serviciile de reparare si inchide importul temporar prin export definitiv.


Vom stabili astfel cum se trateaza aceasta operatiune din punct de vedere fiscal, ce obligatii declarative apar si daca acest contract ar fi trebuit inregistrat la ANAF.

Din intrebarea formulata inteleg faptul ca societatea din Romania efectueaza servicii de reparatii asupra unor aparate expediate de catre un beneficiar stabilit pe teritoriul Republicii Moldova.

Valoarea importului  temporar al bunurilor respective nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 nici la intrare, dar nici la iesire deoarece pentru bunurile respective nu se datoreaza TVA in vama daca importatorul se incadreaza in termenul stabilit pentru restituirea bunurilor. Totusi, valoarea bunurilor importate temporar conform declaratiei vamale de import trebuie evidentiate, extracontabil, in contul 8032 "Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare".

          Serviciul de reparatii este neimpozabil in Romania in situatia in care exista dovada ca beneficiarul din Republica Moldova  nu desfasoara, cu ajutorul echipamentului tehnologic respectiv,  o activitate economica pe teritoriul Romaniei pentru care este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania printr-un sediu fix sau printr-un sediu permanent sau pentru o prestare de servicii care il  obliga sa colecteze TVA in Romania.  

       In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008.

       In baza  prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste   ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul", in cazul de fata in Republica Moldova . Prestarea  efectiva a serviciilor de remediere pe teritoriul   Romaniei    nu este relevanta pentru aplicarea corecta a tratamentului fiscal d.p.d.v. al TVA.  Un serviciu poate fi prestat in Romania, dar poate fi de folos beneficiarului pentru desfasurarea activitatii sale economice in afara teritoriului Romaniei.

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, in calitate de  persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania,  prestatorul din Romania  este obligat sa faca dovada ca:

-    beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
-    serviciul  este prestat catre sediul activitatii economice  al beneficiarului, aflat in afara teritoriului  Romaniei;
-    serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile pe numele careia este facturat serviciul.

Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in afara teritoriului Romaniei pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta chiar din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:

-    adresa sediului activitatii economice si  adresa sediului care primeste serviciile;
-    entitatea care plateste contravaloarea  serviciilor;
-    entitatea care  suporta costul acestora;
-    natura serviciilor, aspect  care permite identificarea  sediului pentru care este prestat serviciul.  

 
          Pentru  serviciile prestate,  firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale d.p.d.v. al TVA:

-    sa considere serviciul neimpozabil in Romania;
-    sa emita   factura in valuta negociata,   cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    sa nu colecteze  TVA;
-    sa inscrie  pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 19,   litera l);  
-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la un echivalent in lei determinat prin aplicarea  cursului valutar in vigoare la  data emiterii;
-    sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari;
-    sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA cod 300  la randul 3   "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ....."

           Indiferent de natura bunului asupra caruia se efectueaza serviciile de reparatii si indiferent de durata de executie a serviciilor, contractul de  prestari   servicii de reparatii efectuate de catre un prestator din Romania in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romanie nu   trebuie inregistrat la organul fiscal competent din Romania.  
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii reparatii pentru beneficiar stabilit in stat tert. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016