Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru servicii prestate de nerezidenti. Cand e obligatoriu certificatul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: certificat de rezidenta fiscala, legea 227/2015, prestari servicii, dubla impunere

In randurile de mai jos, stabilim daca pentru facturile de servicii tip - inchiriere mobilier, servicii manipulare, servicii grafice, cazare (loc efectiv UE sau Non-UE facturat de persoana juridica din UE, NON-UE catre persoana juridica din Romania) inainte de efectuarea platilor, este obligatorie solicitarea certificatului de rezidenta fiscala pentru a nu retine impozit nerezidenti, precum si daca acesta se poate solicita ulterior primirii serviciilor.

Ca urmare a modificarilor intervenite in ceea ce priveste impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 1 ianuarie 2016, potrivit art. 223 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) au fost eliminate din sfera veniturilor impozabile in Romania serviciile prestate de catre nerezidenti in afara teritoriului Romaniei cu exceptia serviciilor de consultanta si management.

Asadar, in masura in care serviciile enumerate prestate de catre persoane juridice nerezidente nu sunt prestate in Romania prin interediul unui sediu permanent sau sunt prestate in afara teritoriului Romaniei si nu pot fi incadrate in sfera serviciilor de consultanta si management, veniturile realizate de catre nerezidenti nu sunt impozabile in Romania. In aceste conditii platitorul de venit nu are obligatii de plata. In concluzie, veniturile nefiind impozabile in Romania nu va fi necesara prezentarea certificatului de rezidenta fiscala deoarece nu sunt necesare aplicarea mecanismelor de evitare a dublei impuneri.

In ipoteza in care venitul poate fi incadrat in categoria veniturilor din consultanta din orice domeniu acesta va fi impozabil in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. i), prezentarea certificatului de rezidenta fiscala fiind necesara pentru evitarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului ca urmare a aplicarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri conform art. 230 din Codul fiscal. Potrivit art. 7 paragraful 1 din Conventie aplicabila venitul realizat de catre nerezident ca urmare a activitatii prestate in afara Romaniei va fi impus exclusiv in statul sau de rezidenta.

Potrivit art. 230 alin. (2) din Codul fiscal certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa fie prezentat platitorului de venit la data platii acestuia in caz contrar venitul impozabil in Romania va face obiectul retinerii la sursa, cu posibilitatea ca in urma prezentarii ulterioara a certificatului impozitul retinut sa fie restituit conform art. 230 alin. (4) din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - jurist si expert in proceduri fiscale


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru servicii prestate de nerezidenti. Cand e obligatoriu certificatul?":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016