Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Protocol si sponsorizare: Tratament aplicat unor bunuri alimentare sponsorizate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, sponsorizare, declaratia 101, inregistrari contabile

In 2013 s-au aplicat noi modificari privind cheltuielile de protocol, sponsorizare si mecenat. In acest context, vom analiza cazul unei societati care se inchide si care preda toata marfa unei institutii de cult prin contract de sponsorizare in valoare de 6.500 lei (pret achizitie 4368 lei, ad com 874 lei si TVA 1258 lei). Vom vedea astfel care sunt inregistrarile de descarcare din gestiune si implicatiille TVA.



Solutia consultantului:

In opinia noastra, scaderea din gestiune a acestor bunuri se efectueaza prin inregistrarea contabila:
6581 "Cheltuieli cu donatii si sponsorizari" = 371 "Marfuri", pentru costul de achizitie al marfii;
348 "Adaos comercial" = 371 "Marfuri", pentru valoarea adaosului comercial;
4428"Tva neexigibila" = 371 "Marfuri",  pentru valoarea  TVA aferenta adaosului comercial.
Cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, dar se scade din impozitul anual pe profit, in limita minima de :
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.

Reducerea de impozit se va regasi in formularul declaratiei 101, depus pentru anul 2013.

Din punctul de vedere al TVA, bunurile acordate in actiuni de sponsorizare si mecenat nu au caracter de livrare si nu se colecteaza TVA, daca sunt indeplinite conditiile prevazute  de normele pentru art. 128, alin. (8) lit. f)  din Codul fiscal. Normele stabilesc: "bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal.

Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.

Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. Pentru bunurile/serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare si mecenat in cursul anului 2012 se aplica prevederile legale in vigoare in anul 2012, inclusiv in ceea ce priveste modul de determinare a depasirii plafonului si a perioadei fiscale in care se colecteaza TVA aferente acestei depasiri."

Astfel, in acest plafon TVA-ul dedus la achizitia marfurilor va ramane o suma deductibila iar in cazul depasirii plafonului, pentru valoarea ce depaseste plafonul se colecteaza TVA, prin emiterea unei autofacturi, declarata in decontul lunii decembrie.

Retinem si faptul ca veti emite o factura pentru aceasta sponsorizare. La coloana de TVA se va preciza doar o mentiune cu privire la bunurile sponsorizate, fara a se trece TVA pe factura.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Protocol si sponsorizare: Tratament aplicat unor bunuri alimentare sponsorizate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016