Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Redevente nerezident. In ce conditii se plateste impozitul pe nerezidenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: redevente nerezident, nerezidenti, cod fiscal, dubla impunere, conventie

In cazul de mai jos, o editura din Romania - SRL scoate si un ziar care are incheiat un contract cu o agentie de stiri din UE conform careia agentia din UE ii confera dreptul de a beneficia de serviciul de stiri care este protejat prin copyright si de a folosi continutul acestora in vederea publicarii in ziarul romanesc.


Se plateste de catre editura din Romania impozit pe nerezidenti in acest caz?

Raportand natura prestatiei la dispozitiile art. 7 pct. 28 din Codul fiscal ce contine definitia notiunii de redeventa si trimiterea la existenta unui drept de autor, rezulta ca in situatia prezentata ne aflam in prezenta platii catre nerezident a unei redevente.

Veniturilor calificate drept redevente li se vor aplica prevederile art. 115 alin. 1) lit. d) din Codul fiscal unde sunt enumerate si alte criterii de analiza asupra naturii venitului realizat de catre nerezident si care este impozabil in Romania. Urmare caracterului impozabil a venitului vor fi incidente dispozitiile art. 116 care reglementeaza obligatiile platitorului de venit, cota aplicabila (16% in cazul redeventelor), modul de calcul a impozitului si termenele de plata.

Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala si incadrarea venitului in sfera redeventelor, prin corelarea art. 118 din Codul fiscal cu prevederile din Conventie cota de impozit va fi cea prevazuta in cadrul articolului corespunzator din Conventie (de regula inferioara celei din Codul fiscal) care se aplica asupra venitului brut platit nerezidentului, fara sa se mai aplice cota de 16% prevazut in Codul fiscal.

In vederea evitarii dublei impunerii persoanele fizice si juridice nerezidente va putea solicita in conformitate cu art. 120 sin Codul fiscal personal sau printr-un imputernicit, o cerere la autoritatea fiscala in evidenta caruia este inregistrat platitorul de venit, prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de catre platitorul de venit. Ca regula generala, in temeiul mecanismului de evitare a dublei impuneri consemnat in Conventie, pentru impozitul suportat in Romania va beneficia de credit fiscal in statul al carui rezident este.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Redevente nerezident. In ce conditii se plateste impozitul pe nerezidenti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

REDEVENTE NEREZIDENTi: Ce implicatii TVA exista
Mai multe articole despre redevente nerezident
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016