Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducere comerciala si reducere financiara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: reducere comerciala, reducere financiara, omfp 3055/2009, tva

Doua societati, ambele platitoare de TVA, incheie un contract prin care reducerile sunt conditionate de termenul de plata a contravalorii bunurilor livrate. Vom stabili in ce masura aceste reduceri pot fi considerate reduceri financiare si daca facturile de reducere pot fi emise cu TVA in conditiile in care marfa s-a facturat cu taxare inversa.

Raspuns:
 
Avand in vedere faptul ca acordarea reducerii este conditionata de termenul de plata a contravalorii bunurilor livrate, nicidecum de cantitatea bunurilor vandute, consider ca reducerea este de ordin financiar, fara a fi considerata o reducere comerciala. Totusi, avand in vedere faptul ca legislatia fiscala privind TVA nu distinge in mod expres diferenta dintre o reducere comerciala si o reducere financiara in ceea ce priveste ajustarea bazei de impozitare a TVA ulterior livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor, este recomandabil sa considerati ca are loc o reducere comerciala de natura unui "risturn". Acest tip de reducere care poate fi acordata in functie de data decontarii contravalorii bunurilor cumparate, trebuie inscris in clauzele contractului de vanzare cumparare incheiat cu partenerul dvs.
 
Atat discount-ul, remiza cat si risturn-ul reprezinta o reducere comerciala acordata de furnizor/prestator clientului sau. De regula, discount-ul se acorda la momentul livrarii bunurilor iar remiza si risturn-ul se acorda dupa livrarea bunurilor. Definitia acestor tipuri de reduceri comerciale este reglementata prin OMFP 3055/2009 la punctul 51 alin. (5), dupa cum urmeaza:
-    rabaturile: se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
-    remizele: se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential;
-    risturnele: sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
Reducerile comerciale acordate cumparatorilor sau beneficiarilor de catre furnizori sau prestatori la data exigibilitatii TVA nu se inregistreaza in evidenta contabila prin intermediul contului 709 "Reduceri comerciale acordate". In acest cont se inregistreaza doar reducerile comerciale acordate ulterior livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pe baza facturilor emise prin care se ajusteaza baza de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art. 138 lit. c) din Codul fiscal " c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;".
 
Contul 709 este reglementat prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene publicat in M.Of. nr. 766 bis din 10 noiembrie 2009 punctul 51 alineatul 4 din care rezulta ca "Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti."
 
Factura de acordare a reducerii se emite prin respectarea aceluiasi tratament fiscal aplicat la momentul vanzarii, respectiv prin aplicarea masurilor de simplificare in conformitate cu prevederile art. 134 alin. (4) din Codul fiscal conform caruia regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator coroborat cu prevederile art. 134^2 alin. (3) conform carora taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138, dar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
 
Alocarea facturilor emise pentru ajustarea bazei de impozitare se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza in mod corespunzator prin:

-  decontul de TVA cod 300 la randul 13 "Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse masurilor de simplificare (taxare inversa)";

- declaratia informativa cod 394 cu simbolul V "Livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate pentru care se aplica taxarea inversa", cu reportarea sumei pe al doilea rand.
 
In concluzie, pentru emiterea facturii de reducere comerciala acordata ulterior livrarii se pastreaza acelasi regim de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare utilizat anterior la data livrarii acelorati bunuri.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducere comerciala si reducere financiara":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016