Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reevaluare datorie in valuta. Inregistrari contabile si tratamentul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, reevaluare datorie valuta, omfp 3055/2009, inregistrari contabile

Vom analiza mai jos situatia in care se contracteaza un imprumut de 10.000 euro de la un actionar la cursul de 4.3828. La sfarsitul lunii cursul creste la 4.4555. Societatea inregistreaza 665 = 455 cu suma de 727 lei. In a doua luna cursul scade la 4.2800 si atunci se inregistreaza 455 = 765 suma de 1755 lei. Vom stabili astfel in ce masura a procedat corect societatea in cauza.



Solutia consultantului:


In cazul unui imprumut in valuta obtinut de la un actionar roman (rezident), avem de-a face cu o datorie a societatii a carei decontare se face in functie de cursul unei valute si este asimilata elementelor exprimate in valuta, asa cum este stipulat la art. 185 alin. (4) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 .

In continuare, la art. 186 se stabileste urmatoarea regula:

"La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli
financiare, dupa caz."

Rezulta urmatoarele:
 
Daca imprumutul este de la un actionar rezident (roman), atunci diferentele de curs se inregistreaza in contul 768 "Alte venituri financiare" (daca este vorba de diferente favorabile - cursul de la finalul lunii de referinta este mai mic decit cursul anterior) sau in contul 668 "Alte cheltuieli financiare" (daca este vorba de diferente nefavorabile - cursul de la finalul lunii de referinta este mai mare decit cursul anterior).
 
Daca imprumutul este de la un actionar nerezident, atunci conturile de diferente de curs sint 765 "Venituri din diferente de curs valutar" si 665 ""Cheltuieli din diferente de curs valutar"
 
Asadar,
- daca este vorba de o diferenta nefavorabila (daca la finalul lunii cursul a crescut), inregistrarile sunt:
668 sau 665 = 455  727 lei
- daca este vorba de o diferenta favorabila (daca la finalul lunii cursul a scazut), inregistrarile sint:
455 = 768 sau 765.
 
Baza legala:
- functiunea conturilor 665, 668, 765, 768 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reevaluare datorie in valuta. Inregistrari contabile si tratamentul TVA":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016