Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare cost combustibil catre un cumparator persoana nerezidenta. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3/2010, refacturare cost combustibil, cumparator persoana nerezidenta

Analizam mai jos cazul unei societati inregistrate in scopuri de TVA care achizitioneaza combustibil de la un operator economic, fapt pentru care se primeste factura aferenta. Factura contine si contravaloarea unei achizitii de combustibil pentru un autoturism al unei societati dintr-un alt stat membru UE (Polonia), inregistrata in scopuri de TVA.

Se doreste refacturarea acestui combustibil catre societatea respectiva astfel ca vom stabili daca se poate considera aceasta refacturare ca o livrare scutita cu drept de deducere.

Nota: combustibilul se achizitioneaza din statul strain, operatorul economic din Romania emite factura cu TVA din statul strain, iar societatea din Romania nu deduce acest TVA.

Precizam ca in situatia in care combustibilul respectiv a fost alimentat pe teritoriul comunitar, operatiunea se considera neimpozabila in Romania deoarece locul livrarii nu este pe teritoriul Romaniei. Astfel, pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 132 alin. (2) lit. a)" iar valoarea operatiunii se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ...".

Operatiunea nu este o livrare intracomunitara de bunuri, motiv pentru care valoarea facturii nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, dar nici prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal".

Pentru suma TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Poloniei, firma din Romania poate solicita restituirea prin formularul cod 318 "Cerere de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal", cod MFP 14.13.03.02/18" reglementat prin OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene. In situatia in care nu se doreste restituirea, suma TVA inscrisa in factura O.M.V. reintregeste costul de achizitie al combustibilului alimentat.

In situatia in care combustibilul respectiv ar fi fost alimentat de pe teritoriul Romaniei, operatiunea ar fi fost impozabila in Romania chiar daca societatea din Polonia ar fi transmis societatii din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Polonia.

In acest caz, operatiunea nu se poate considera o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere deoarece locul livrarii este pe teritoriul Romaniei, caz in care, pentru refacturare se emite o factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard TVA de 24%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare cost combustibil catre un cumparator persoana nerezidenta. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016