Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare costuri. Cu ce cota de TVA facturam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: refacturare costuri, cota tva, refacturare cheltuieli, codul fiscal, tva, factura

In randurile de mai jos, avem exemplul a doua companii afiliate aceluiasi grup care au participat la o intrunire. Factura aferenta acelei intalniri a fost emisa de o terta parte doar catre una din companii cu TVA de 9%. Vom vedea astfel daca refacturarea realizata de prima companie din grup catre cea de-a doua (pentru jumatate din cheltuieli) se face cu TVA de 20%.

Desi nu ati precizat, consider ca intrunirea respectiva a fost organizata pe teritoriul Romaniei. Avand in vedere faptul ca la facturare a fost aplicata cota TVA 9%, consider ca s-a refacturat doar valoarea serviciilor de  restaurant sau catering, fara a se refactura si costul de inchiriere a salii in care a avut loc intrunirea respectiva. In acest context, am in vedere  prevederile art.291 "Cotele", alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016 "(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri: .....  f) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10".

In situatia in care are loc doar refacturarea costurilor, la emiterea facturii se respecta acelasi regim si aceiasi  cota de TVA aplicata de catre prestator.
 
Operatiunea de refacturare a cheltuielilor cu utilitatile este detaliata in  normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii",  la pct. 30, alin. (5) din care rezulta ca "Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata. "

Astfel, la refacturare, beneficiarul (compania A)  aplica structura de comisionar, caz in care primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele persoanei impozabile care a beneficiat, in egala masura, de serviciile de restaurant/catering  (compania B).  In aceasta calitate, beneficiarul   (compania A) isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile facturate de catre  prestator deoarece, prin refacturare, realizeaza operatiuni taxabile.

Astfel, la refacturare, prin  aplicarea structurii de comisionar,  exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre beneficiar (compania A), fiind aplicabil regimul fiscal al operatiunilor refacturate in ceea ce priveste:
-    locul prestarii;
-    cotele;
-    scutirile.

Toate aceste aspecte sunt reglementate in mod expres prin alin. (6) din normele de aplicare ale art. 286 alin. (6) " In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. ".
       
Practic, daca beneficiarul  (compania A)  primeste de la prestatorul de servicii  o factura cu cota de 9%, emisa in data de 25.03.2016 pentru serviciile de catering,  la refacturarea costurilor, compania A   aplica aceiasi cota de 9% pentru factura emisa in luna martie  2016, pe numele companiei B.  
        
In alta ordine de idei, compania A trebuie sa aiba in vedere faptul ca D.p.d.v. contabil cheltuielile trebuie inregistrate concomitent cu veniturile care le genereaza conform  prevederilor pct. 53  alin. (3) din cadrul sectiunii  2.4 "Principii generale de raportare financiara" din O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca "Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. "

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare costuri. Cu ce cota de TVA facturam?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016