Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim de facturare pentru predare servicii informatice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2018
Tags: regim de facturare, facturare servicii informatice

In cele ce urmeaza vom analiza cazul unei firme platitoare de TVA care efectueaza servicii informatice (prelucrare a datelor si realizare site, dezvoltare software).

Specialistul portalcontabilitate.ro va explica ce regim de facturare se aplica in cazul clientilor:
- persoana impozabila UE;
- persoana neimpozabila UE;
- persoana impozabila NON-UE;
- persoana neimpozabila NON-UE.
 
Care sunt mentiunile necesare pe factura?
 

Raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 266 alin. (1)  pct. 28 din Codul fiscal – serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special, serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Printre serviciile pe cale electronic  inscrise in Anexa II din Directiva 112  se regasesc serviciile privind furnizarea si gazduirea de site-uri de Internet, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor si  furnizarea de software si actualizarea acestora.
Astfel, serviciile informatice prestate sunt de natura serviciilor furnizate pe cale electronica.
 
1) Clienti persoana impozabila UE si non UE
 
Potrivit prevederilor art. 278 alin. (2)  din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
La pct. 14 alin  (6) din Normele metodologice de aplicare, in aplicarea art. 278 alin. (2) si alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, in cazul in care un prestator de servicii de telecomunicaÅ£ii, de servicii de radiodifuziune sau televiziune ori de servicii prestate pe cale electronica furnizeaza serviciile respective intr-un loc precum o cabina telefonica, un punct de acces la internet fara fir (wi-fi hot spot), un internet cafe, un restaurant sau holul unui hotel, iar prezenÅ£a fizica a beneficiarului serviciului in locul respectiv este necesara pentru ca serviciul sa ii fie furnizat de prestatorul in cauza, se prezuma ca clientul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau reÅŸedinÅ£a obisnuita in locul respectiv si ca serviciul este utilizat sau exploatat efectiv acolo.
 
Potrivit prevederilor pct. 15 alin (7) din Normele metodologice de aplicare , serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
 
Asadar,  factura se va intocmi fara TVA . Pe factura se va inscrie mentiunea “taxare inversa “ (“reverse charge according to EU Directive 2006/112/CE”) conform prevederilor art. 319 alin 20 lit. m) din Codul fiscal.

2) Clienti persoana neimpozabila UE si din afara UE
 
Locul serviciilor furnizate pe cale electronica prestate catre o persoana neimpozabila se stabileste conform art. 278 alin. (5) lit. h) pct. 3 din Codul fiscal este locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Astfel, pentru serviciile prestate catre persoane neimpozabile din UE si non UE societatea este obligata la plata TVA in statul in care acestea sunt impozabile – unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Societatea care are sediul activitatii economice in Romania poate utiliza regimul special reglementat la art. 315 din Codul fiscal pus in aplicare prin procedura aprobata prin OANAF nr. 3737/2016. Aplicarea acestui regim nu este obligatoriu insa acesta ii va permite societatii din Romania sa presteze serviciile pe cale electronica in interiorul Uniunii Europene fara sa trebuiasca sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare dintre statele membre in care le presteaza, respectiv, societatea dvs., in calitate de prestator, se inregistreaza intr-un singur stat membru prin ghiseul unic M1SS.

In cazul inregistrarii in programul M1SS (disponibil pe portalul ANAF) se emit facturi cu codul de TVA din Romania, utilizand cota de TVA a statului membru al clientului si colectand TVA aferenta.
 
Asadar, pentru clienti persoane neimpozabile UE:
– in cazul inregistrarii ca platitor de TVA in statul fiecarui client se emite factura cu codul de TVA alocat de acel stat si cu cota de TVA aferenta. In acest caz se vor depune deconturile specifice solicitate de fiecare stat in parte.
– in cazul inregistrarii in programul M1SS (disponibil pe portalul ANAF) se emit facturi cu codul de TVA din Romania, utilizand cota de TVA a statului membru al clientului si colectand TVA aferenta.
 
Pentru serviciile prestate catre persoane neimpozabile non UE este necesara inregistrarea ca platitor de TVA in statul non UE de resedinta al persoanei neimpozabile si emiterea facturilor cu codul de TVA atribuit si in cota de TVA specifica si indeplinirea obligatiilor de raportare specifica  din tara respectiva.
 
In situatia in care serviciile respective nu se inscriu in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica, locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice potrivit prevederilor art. 278 alin. (3) din Codul fiscal.
 
In aceasta situatie operatiunea este taxabila in Romania iar factura se va emite cu TVA .  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim de facturare pentru predare servicii informatice":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016