InfoTva.ro » Studii de caz » Regim fiscal aplicabil insolventei

Regim fiscal aplicabil insolventei

de InfoTva.ro la 11 Nov. 2011

Tags: insolventa, regim fiscal

Care este regimul fiscal al operatiunilor contabile ce trebuie desfaurate in perioada de insoventa - la reorganizare " cu privirea la anularea datoriilor catre furnizori de marfa, servicii si institutii financiare " bancare?


Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro 

Principalul act normativ care reglementeaza insolventa si, implicit reorganizarea judiciara, este Legea insolventei 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestor prevederi, procedura de insolventa incepe pe baza unei cereri introduse la tribunal de debitor sau de creditori, precum si de orice alte persoane sau institutii. Entitatile care pot intra in procedura de insolventa, potrivit legii, sunt: societatile comerciale, societatile cooperative, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, grupurile de interes economic, ca si orice alta persoana juridica de drept privat, care desfasoara si activitati economice. Dupa deschiderea procedurii este numit un lichidator.

Reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, operatiune care presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare.

Planul poate sa prevada restructurarea si continuarea activitatii debitorului sau  lichidarea unor bunuri din averea acestuia sau o combinatie a celor doua variante de reorganizare.

Planul de reorganizare trebuie sa indice perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si specificul activitatii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile si cu cererea pietei fata de oferta debitorului, si va cuprinde, in mod obligatoriu, programul de plata a creantelor.

Potrivit dispozitiilor legii insolventei, in cazul in care, prin raportul sau, administratorul judiciar arata ca activitatea debitorului poate fi redresata pe baza unui plan de reorganizare judiciara, acesta va trebui sa precizeze daca recomanda ca planul de reorganizare sa fie cel propus de debitor, daca, la cererea debitorului, colaboreaza la intocmirea acelui plan ori daca intentioneaza sa propuna un alt plan singur sau impreuna cu unul ori mai multi creditori.

In urma confirmarii unui plan de reorganizare, debitorul isi poate conduce activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si in conformitate cu planul confirmat, pana cand judecatorul-sindic va dispune, motivat, fie incheierea procedurii insolventei si luarea tuturor masurilor pentru reintroducerea debitorului in activitatea comerciala, fie incetarea reorganizarii si trecerea la faliment.

In toata perioada reorganizarii judiciare, daca aceasta a fost admisa, evidenta contabila se organizeaza ca pentru orice entitate cu personalitate juridica. Perioada pentru care se tine contabilitatea se incheie la data radierii de la Registrul Comertului, moment in care societatea comerciala isi pierde aceasta personalitate juridica.
De asemenea nu exista exceptii de la regulile generale de depunere a declaratiilor fiscale.

Pentru calculul impozitului pe profit in perioada reorganizarii judiciare, regulile aplicabile sunt cele prevazute de Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare, sumele rezultate din anularea datoriilor catre furnizori, creditori diversi, institutii financiare etc., in conditiile legii, inregistrate in ct. 758 „Alte venituri din exploatare” sunt considerate venituri impozabile la calculul impozitului pe profit.

Pentru detalii va rugam sa reveniti cu informatii privind cadrul legal sau contractual in baza caruia beneficiati de reducerea/anularea datoriilor respective.
 


Toate secretele deja celebrului
OMFP 1802/2014 dezvaluite aici!

Achizitioneaza acum singura carte
care face lumina in contabilitate!

>> Click AICI <<

 
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
1 comentarii
strimbeanu liliana 2011-11-15 16:39:37

ANAF considera nedeductibile fiscal diferentele de curs valutar rezultate din actualizarea creantelor in valuta furnizori si credite, diferente inregistrate in contabilitate lunar la curs BNR in perioada de reorganizare plan de reorganizare confirmat. Considera deasemenea cheltuielile cu dobanda pentru creditele a caror scadenta nu a fost declarata anticipat nedeductibila fiscal contractele fiind in derulare si dupa aprobarea planul de reorganizare. La momentul acesta consider ca nu sunt corelate in mod clar prevederile Lg85-Cod fiscal -Lg82 lasand organelor de control posibilitatea de a duce in faliment pe toti cei care au indraznit sa incerce sa se reorganizeze.


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial