Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal aplicabil insolventei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2011
Tags: insolventa, regim fiscal

Care este regimul fiscal al operatiunilor contabile ce trebuie desfaurate in perioada de insoventa - la reorganizare " cu privirea la anularea datoriilor catre furnizori de marfa, servicii si institutii financiare " bancare?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro 

Principalul act normativ care reglementeaza insolventa si, implicit reorganizarea judiciara, este Legea insolventei 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestor prevederi, procedura de insolventa incepe pe baza unei cereri introduse la tribunal de debitor sau de creditori, precum si de orice alte persoane sau institutii. Entitatile care pot intra in procedura de insolventa, potrivit legii, sunt: societatile comerciale, societatile cooperative, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, grupurile de interes economic, ca si orice alta persoana juridica de drept privat, care desfasoara si activitati economice. Dupa deschiderea procedurii este numit un lichidator.

Reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, operatiune care presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare.

Planul poate sa prevada restructurarea si continuarea activitatii debitorului sau  lichidarea unor bunuri din averea acestuia sau o combinatie a celor doua variante de reorganizare.

Planul de reorganizare trebuie sa indice perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si specificul activitatii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile si cu cererea pietei fata de oferta debitorului, si va cuprinde, in mod obligatoriu, programul de plata a creantelor.

Potrivit dispozitiilor legii insolventei, in cazul in care, prin raportul sau, administratorul judiciar arata ca activitatea debitorului poate fi redresata pe baza unui plan de reorganizare judiciara, acesta va trebui sa precizeze daca recomanda ca planul de reorganizare sa fie cel propus de debitor, daca, la cererea debitorului, colaboreaza la intocmirea acelui plan ori daca intentioneaza sa propuna un alt plan singur sau impreuna cu unul ori mai multi creditori.

In urma confirmarii unui plan de reorganizare, debitorul isi poate conduce activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si in conformitate cu planul confirmat, pana cand judecatorul-sindic va dispune, motivat, fie incheierea procedurii insolventei si luarea tuturor masurilor pentru reintroducerea debitorului in activitatea comerciala, fie incetarea reorganizarii si trecerea la faliment.

In toata perioada reorganizarii judiciare, daca aceasta a fost admisa, evidenta contabila se organizeaza ca pentru orice entitate cu personalitate juridica. Perioada pentru care se tine contabilitatea se incheie la data radierii de la Registrul Comertului, moment in care societatea comerciala isi pierde aceasta personalitate juridica.
De asemenea nu exista exceptii de la regulile generale de depunere a declaratiilor fiscale.

Pentru calculul impozitului pe profit in perioada reorganizarii judiciare, regulile aplicabile sunt cele prevazute de Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare, sumele rezultate din anularea datoriilor catre furnizori, creditori diversi, institutii financiare etc., in conditiile legii, inregistrate in ct. 758 „Alte venituri din exploatare” sunt considerate venituri impozabile la calculul impozitului pe profit.

Pentru detalii va rugam sa reveniti cu informatii privind cadrul legal sau contractual in baza caruia beneficiati de reducerea/anularea datoriilor respective.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal aplicabil insolventei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016