Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA. Cum procedam pentru refacturare costuri aferente chiriasului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, refacturare costuri, livrare bunuri, cheltuieli accesorii, scutirile, cheltuiala accesorie

Refacturarea unor costuri presupune urmarea unei proceduri standard, modalitatea urmand sa fie prezentata si de noi prin cele de mai jos. Pornim, asadar, de la cazul unei firme (X) care primeste de la o alta societate (Y), neplatitoare de TVA, factura cu servicii intretinere instalatii gaz in fiecare luna (120 lei, suma facturata fara TVA).



Firma X refactureaza 5% din contravaloarea acestei sume firmei Z care este chirias, astfel ca vom stabili daca X refactureaza catre Z cu TVA.

Conform normelor de aplicare a art. 137 din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat.

CHELTUIELILE ACCESORII nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.
 
In concluzie consideram ca acest cost este o cheltuiala accesorie si regimul TVA aplicat la refacturare este acelasi cu cel aplicat operatiunii de inchiriere.
 
EXCEPTIE face cazul in care acest cost este stipulat distinct in contractul de inchiriere
ca nefiind parte componenta a pretului de inchiriere si poate fi considerat drept o suma achitata in numele si in contul chiriasului. In acest caz se aplica structura de comisionar iar refacturarea se va face cu TVA 24%.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA. Cum procedam pentru refacturare costuri aferente chiriasului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016