Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2018
Tags: regim tva, regim tva transport bunuri, comercializare bunuri in republica moldova

In cele ce urmeaza vom analiza situatia unei firme platitoare de TVA si impozit pe profit care, conform contractului, exporta marfa in Republica Moldova.

Regimul TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UE

In cele ce urmeaza vom analiza situatia unei firme platitoare de TVA si impozit pe profit care, conform contractului, exporta marfa in Republica Moldova. De transport si formalitati vamale se ocupa o alta firma, ii vom spune Firma X. Firma X factureza transportul separat pe o factura si cheltuielile pentru formalitatile vamale separat pe alta factura. Firma emite 2 facturi catre clientul din Republica Moldova - factura fiscala cu marfa si factura fiscala cu valoarea transportului. Pentru cele 2 facturi emise catre client cum se inregistreaza TVA?
 

Iata ce spune specialistul
 

I.Exporturile de bunuri sunt scutite de TVA conform prevederilor de la art. 294 alin. (1) din Codul fiscal.
Justificarea scutirii se face pe baza documentatiei prevazute de art. 2 din Instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016 Intructiuni  de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si anume:
a)factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b)unul dintre urmatoarele documente:
1.certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2.exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.

Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

Prin urmare, factura se emite fara TVA.
Aceste operatiuni nu se declara in D390, se declara doar in decontul de TVA (D300) la randul 14 “Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1-3”.

II. Conform art. 294 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal sunt scutite de TVA, prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 292, legate direct de exportul de bunuri;
Aceste scutiri se aplica si se justifica in conformitate cu prevederile instructiunilor aprobate prin OMFP 103/2016.

Astfel la art. 4 alin. (2) din OMFP nr. 103/2016, se prevede ca, scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru serviciile de transport de bunuri legate direct de exportul de bunuri, se justifica de prestator in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 278 din Codul fiscal, si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa.

Documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:
a)factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b)contractul incheiat cu beneficiarul;
c)documentele specifice de transport prevazute la alin. (4), in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
d)documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate.

De asemenea, situatia dvs se regaseste in exemplul de mai jos:

Exemplul 1: A factureaza catre B un transport din Italia in Elvetia. Ambele companii sunt persoane impozabile stabilite in Romania. Locul serviciului de transport este in Romania, conform art. 278 alin. (2) dinCodul fiscal, cu toate ca locul exportului de bunuri este in Italia. Fiind un transport aferent unui export de bunuri, prestatorul va justifica scutirea de taxa, deoarece beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Romania si prestatorul ar fi avut obligatia platii taxei daca operatiunea nu ar fi fost scutita de taxa. Acelasi rationament s-ar aplica si in cazul in care transportul ar fi efectuat din Romania in Turcia sau in orice alta tara din afara Uniunii Europene, intre doua persoane impozabile stabilite in Romania.

Prin urmare, daca sunt indeplinite conditiile mai inainte mentionate, transportul legat de un export de bunuri, este o operatiune scutita de TVA cu drept de deducere. Facturile se emit fara TVA si se declara la rd.3 in decontul de TVA (cod 300).

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UE":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016