Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA servicii management. Cum inregistram si cum se aplica taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 23 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: decontul de tva, declaratia recapitulativa 390, taxarea inversa, declaratia 390, subsidiara, factura

In cazul urmator, o societate din Romania, subsidiara a unei firme din Elevetia, primeste de la aceasta din urma o factura de servicii fara TVA prin care refactureaza costul cu salariile personalului cu functii globale de exemplu Financial Managerul, Chief Operator Officer (shares of overhead). Nici unul din acestia nu este angajat la firma romana astfel ca locul prestarii serviciilor nu este in Romania. Vom vedea cum se inregistreaza aceasta operatiune din punct de vedere al TVA-ului, daca se aplica taxarea inversa si la ce randuri completam in decontul de TVA.

Potrivit intelegerii noastra, societatea afiliata din Elvetia va factureaza costurile salariale ale anumitor salariati cu functii globale. In acest sens, ar trebui sa existe un motiv pentru care societatea afiliata din Elvetia va factureaza aceste costuri. Este posibil sa existe un contract de management fee cu aceasta insa nu am primit informatii in acest sens. Practic, din informatiile furnizate, deducem ca suma facturata de societatea din Elvetia constituie in fapt contrapartida unor prestari de servicii de management.

In acest sens, potrivit art. 133, alin. 2 din Codul Fiscal, "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice."

Asadar, chiar daca locul prestarii efective a serviciului nu este in Romania, potrivit reglementarilor privind TVA din Codul Fiscal, locul de prestare al serviciilor este in Romania, la beneficiar.

Pentru aceasta factura veti aplica taxarea inversa si o veti declara in decontul de TVA la randul 7. Mentionam ca, datorita faptului ca societatea prestatoare este din Elvetia, nu veti declara valoarea serviciului si la randul 7.1 si nici in declaratia recapitulativa 390.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal


Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA servicii management. Cum inregistram si cum se aplica taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016