Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituire TVA prin sistemul tax free. Model monografie contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: nrestituire tva, sistem tax free, inregistrari contabile, opanaf 591/2017

In randurile urmatoare, vom vedea care este monografia contabila pentru inregistrarea rambursarii de TVA catre cumparatori straini non-UE prin sistemul tax free. TVA colectat inital se storneaza. Vom vedea daca este afectat si alt rand din declaratia 300 cu exceptia randului 31 "Restituire TVA catre cumparatori straini".

Potrivit art. 4 din Normele privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana, taxa pe valoarea adaugata efectiv restituita cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana se recupereaza de catre magazinul autorizat de la bugetul de stat, prin inscrierea in randul corespunzator din decontul de TVA.
 
Magazinele autorizate si unitatile specializate pot restitui taxa pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana in numerar, prin mandat postal sau prin transfer bancar intr-un cont indicat de cumparator.
 
Deci documentul justificativ pentru restituirea sumelor este documentul de plata. Inregistrarea contabila este:
 
4426 = 5311/5121
sau:
4426 = 462 si
462 = 5311/5121
 
Potrivit instructiunilor de completare a formulurului 300 (OPANAF 591/2017), la randul 31 din formularul 300 se inscriu sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata efectiv restituita, in baza art. 294 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, cumparatorilor persoane fizice care nu sunt stabilite in Uniunea Europeana, de catre persoanele impozabile autorizate in acest sens, inclusiv comisionul perceput pentru activitatea de restituire a taxei. Inscriind suma la acest rand se va majora totalul taxei deductibile si astfel recuperati tva-ul restituit clientilor. Nu se mai completeaza alte randuri in decontul de tva pentru sumele restituite.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituire TVA prin sistemul tax free. Model monografie contabila":
Rating:

Nota: 2 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016