Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de management. Cum se factureaza d.p.d.v. al TVA-ului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: refacturare, tva, servicii management, contract de management

In cazul urmator, un SRL din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, are incheiat contract de management cu o societate din Olanda inregistrata in scopuri de TVA.


Serviciile de management prestate de societatea din Romania sunt efectuate:
1. pe teritoriul Romaniei
2. pe teritoriul altor state din UE
3. pe teritoriul Republicii Moldova

Societatea din Romania refactureaza lunar catre o societate din Olanda diverse cheltuieli (combustibil, piese de schimb, cazare, masa etc.) efectuate in scopul indeplinirii contractului de management.

1. Cum factureaza societatea din Romania serviciile de management (cu sau fara TVA) pentru fiecare din cele trei cazuri de mai sus?

2.Cum refactureaza societatea din Romania cheltuielile (cu sau fara TVA) pentru fiecare din cele trei cazuri de mai sus?



1.    Din punct de vedere al TVA, serviciile de management au locul acolo unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale, conform art.133 alin.2 din Codul fiscal, mai jos redat:

"(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."

Astfel, indiferent pe teritoriul carui stat se presteaza serviciile, locul acestora este in Olanda – la beneficiar, iar societatea din Romania va emite facturi fara TVA catre societatea din Olnada in situatia in care aceasta din urma are un cod valid de TVA verificabil in VIES.

Asadar, in cazul in care firma din Olanda are un cod valid de TVA verificabil in VIES, serviciile vor fi neimpozabile in Romania si impozabile in Olanda, facturiel fiind emise fara TVA cu mentiunea "servicii neimpozabile in Romania"- taxare inversa la beneficiar.

In cazul in care firma din Olanda nu va comunica un cod valid de TVA atunci facturile se emit cu TVA in cota de 24%, pentru toate cazurile de mai sus.

2.    Refacturarea cheltuielilor efectuate in Romania pentru societatea din Olanda (cazare, combustibil, masa, etc.) se face conform art. 137 alin.3 lit.e din Codul fiscal si pct.19 alin.4 din normele metodologice si exemplul 4 din norme. Redam mai jos aceste prevederi:
“4) In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8).

Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.”

Exemplul nr. 4: Societatea A din Franta isi trimite angajatii in Romania pentru negocierea unor contracte cu parteneri din Romania. Conform intelegerii dintre parti, facturile pentru cazare, transport local si alte cheltuieli efectuate pentru angajatii trimisi din Franta vor fi emise catre partenerii din Romania, acestia urmand sa isi recupereze sumele achitate prin refacturare catre societatea A din Franta.

Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si, daca locul este in Romania, refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii. Astfel, serviciile de cazare au locul in Romania, acolo unde este situat bunul imobil [art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de calatori au locul in Romania, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA de 24%.

In situatia in care factura de transport ar fi fost emisa in luna iunie 2010 cu cota de 19%, daca refacturarea ar avea loc in luna iulie 2010, cota de TVA aplicabila de catre persoana impozabila din Romania este de 24%. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar faptul generator pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.”

Prin urmare, societatea din Romania va refactura cu TVA  aplicabila (de 24%, 9% - cazare sau 5% - servicii restaurant, dupa natura operatiilor) cheltuielile efectuate in favoarea altor societatii din Olanda – daca serviciile sunt efectuate in Romania.

In cazul in care se refactureaza servicii efectuate pe teritoriul altor state din UE sau non UE – pentru acestea nu se aplica TVA –  acestea nefiind  impozabile in Romania.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de management. Cum se factureaza d.p.d.v. al TVA-ului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016