Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de transport prestate catre persoane fizice. Care este regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2018
Tags: tva, cod fiscal, uniunea europeana

In analiza de mai jos, vom vedea care sunt obligatiile fiscale ale unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care presteaza servicii de transport autovehicole second hand din diferite tari membre ale Uniunii Europene catre persoane fizice din Romania.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 278 alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri, pentru serviciile de transport intracomunitar de bunuri prestate catre persoane neimpozabile.
 
Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri al carui loc de plecare si loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite.
 
Loc de plecare inseamna locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile, iar loc de sosire inseamna locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri.
 
Conform punctului 21 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru serviciile prevazute la art. 278 alin. (5) din Codul fiscal, prin exceptie de la regula generala a serviciilor prestate catre persoane neimpozabile prevazuta la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal, locul prestarii se determina in functie de criteriile prevazute la alin. (5) al art. 278 din Codul fiscal.
 
Astfel, pentru serviciile de transport intracomunitar, prevaleaza exceptia, deci locul prestarii este in statul membru unde incepe efectiv transportul de bunuri. Deci operatiunea nu este impozabila in Romania, ci in statul membru de plecare a transportului.
Potrivit art. 307 alin. (1) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 331 .

In speta data, persoana obligata la plata taxei nu este beneficiarul (nu se incadreaza in niciuna dintre situatiile prevazute la alin. (2) - (6) din Codul fiscal).
 
In oglinda, in legislatia statului membru in care se stabileste locul prestarii, societatea dumneavoastra ar trebui sa fie persoana obligata la plata tva in calitate de furnizor/prestator.
 
Potrivit art. 316 alin. (4) din Codul fiscal, o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6).
 
Sunt exceptate serviciile de transport scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 (legate de exporturi, importuri, etc), deci pentru alte servicii de transport, persoana impozabila nerezidenta are obligatia sa se inregistreze in scop de tva daca presteaza servicii de transport intracomunitar catre o persoana fizica.
 
In oglinda, in statul membru in care se stabileste locul prestarii, societatea dumneavoastra ar trebui sa se inregistreze in scopuri de tva. Recomandam sa va adresati si autoritatilor fiscale din statul membru pentru clarificarea acestui aspect.
 
In concluzie, stabilirea locului prestarii se va efectua conform exceptiei prevazute la art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal. Operatiunea nu este impozabila in Romania, ci in statul membru din care incepe transportul. Persoana obligata la plata tva este furnizorul, conform unui articol similar art. 307 alin. (1) din Codul fiscal romanesc din legislatia statului membru. Pentru a putea plati tva in statul membru respectiv, obtineti cod de tva in statele membre din care efectuati transportul (direct sau prin reprezentant fiscal).

Asadar, factura reprezentand servicii de transport emisa catre o persoana fizica va fi intocmita cu tva din statul membru in care s-a stabilit locul prestarii, dupa ce a avut loc inregistrarea in scopuri de tva in statul membru respectiv.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de transport prestate catre persoane fizice. Care este regimul TVA?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016