Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii nerezidenti si contract. Cum facem inregistrarile si ce cheltuieli sunt deductibile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: servicii nerezidenti, impozit pe profit, tva, contul 625, cazare, cheltuieli, cod fiscal

Analiza de mai jos se refera la o societate din Romania care are incheiate contracte de prestari serviciii cu nerezidenti sau consultanti din Romania. In contractele respective se prevede ca societatea din Romania suporta cazarea si masa pe perioada deplasarii. Stabilim daca din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA-ului sunt deductibile aceste cheltuieli si daca inregistrarile se vor face in contul 625. Inregistrarea cheltuielilor de cazare si diurna pe perioada deplasarii se inregistreaza pe contul 625.


Pentru ca aceste cheltuieli si TVA aferent sa fie deductibile, este necesar ca aceste cheltuieli sa respecte prevederile legale referitoare la cazare si diurna, altfel diferentele sunt considerate cheltuieli nedeductibile.
 
Astfel, referitor la cheltuielile de cazare, Art.21 alin.(2) lit.e) si normele date in aplicare pentru articolul mentionat prevede urmatoarele:

"(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:

e) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.
27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:

a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;

b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora."

Din prevederile Art.21 alin.(2) lit.e) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal
mentionate anterior rezulta ca sunt deductibile cheltuielile de cazare pentru persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate conform legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de catre  Gabriela Ilicea, economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii nerezidenti si contract. Cum facem inregistrarile si ce cheltuieli sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016