Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare, og 8/2013, og 15/2012, deducere tva

In cazul in care o societate nu aplica TVA la incasare, vom stabili cum se poate interpreta punctul 65 litera b) din Ordonanta 8/2013. care mentioneaza:


b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective nu se exercita pe masura platii potrivit prevederilor art. 145 alin. (11), indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva"

Vom vedea astfel daca pentru facturile de achizitii de la furnizorii care aplica TVA la incasare si sunt neachitate sau achitate partial, se poate deduce TVA-ul (la data facturii) fara a se tine cont de achitarea acestora.


Solutia consultantului:

Prin OG 8/2013, la art. 156^3 "Decontul special de taxa si alte declaratii"
 s-a introdus alin. (11^1) ale caror prevederi sunt aplicabile numai in situatia in care are loc o eroare materiala de inregistrare in sistemul de plata a TVA la incasare prin inscrierea in "Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA". Riscul constatarii unei erori privind inregistrarea in acest sistem, ulterior inscrierii in "Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA". nu a fost reglementat prin OG 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal , motiv pentru care legiuitorul a reglementat, ulterior, prin OG 8/2013 atat modul de solutionare a erorii cat si dreptul de deducere al persoanei impozabile inregistrate eronat in sistem.

Corectarea erorii materiale de inregistrare eronata in registrul prin radierea persoanei impozabile din acest registru, se poate efectua:
-    fie din oficiu, de catre organul fiscal competent;
-    fie la cererea persoanei impozabile,

Astfel, radierea din sistemul de plata a TVA se efectueaza incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale emisa de catre organul fiscal competent. Cu toate acestea, pe perioada in care persoana impozabila nu trebuia sa aplice acest sistem, dar a fost eronat inscrisa in sistem, cumparatorii bunurilor sau beneficiarii serviciilor care a primit o factura de la acest furnizor, nu trebuie sa exercite dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1), chiar daca furnizorul/prestatorul inregistrat eronat in sistem, a aplicat sistemul TVA la incasare prin inscrierea pe factura a mentiunii "TVA la incasare". La acest aspect se refera pct. 65 din OG 8/2013 care insereaza alineatul (11^1) lit. b):

"b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective nu se exercita pe masura platii potrivit prevederilor art. 145 alin. (1^1), indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva."

De exemplu, in luna ianuarie 2013 s-au achizitionat diverse bunuri de la o persoana impozabila inscrisa in sistemul TVA la incasare conform facturii emise pe care furnizorul a inscris mentiunea "TVA la incasare" . Valoarea bunurilor urmeaza a fi achitata in luna martie 2013, motiv pentru care firma pe care o reprezentati este obligata sa nu exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului conform prevederilor art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal : "(1^1) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.". Deci, firma dvs. va amana dreptul de deducere pana in luna martie 2013 cand va achita factura furnizorului. In jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna ianuarie 2013, cumparatorul considera operatiunea neexigibila, efectueaza inregistrarea contabila 4428 = 401/404 si raporteaza valoarea acesteia prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii ianuarie 2013 cu termen de depunere 25 februarie 2013 la randul B " Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferente, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal ".
 
Aceasta raportare se efectueaza in situatia in care organul fiscal nu indreapta eroarea de inregistrare in sistem a furnizorului pana la data depunerii decontului de TVA, respectiv pana la data de 25 februarie 2013. Daca eroarea este indreptata dupa aceasta data, de exemplu in data de 28 februarie 2013, firma dvs. evidentiaza achizitia la operatiune exigibila in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna februarie 2013 si raporteaza valoarea operatiunii la randul 22 din decontul de TVA cod 300 care se depune pana la data de 25 martie 2013 pentru luna februarie. Astfel, conform prevederilor art. 156^3 alin. (11^1) lit. b) cumparatorului i se permite exercitarea dreptului de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4428 chiar daca factura urmeaza a se achita de abia in luna martie 2013.
 
In concluzie, daca ulterior achizitiei de la un furnizor/prestator inregistrat in sistem se constata ca s-a produs o eroare de inregistrare, cumparatorul bunurilor/prestatorul serviciilor isi poate exercita dreptul de deducere chiar daca valoarea facturii primite nu a fost achitata total sau partial.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016