Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate neplatitoare de TVA. Implicatii fiscale pentru servicii de constructii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2018
Tags: cod fiscal, tva, implicatii fiscale, societate

In analiza de mai jos, o firma de constructii, neplatitoare de TVA, a contractat o lucrare de constructii pe teritoriul Ungariei, pentru o firma din Romania, neplatitoare de TVA, lucrarea urmand sa fie finalizata in doua luni.

Vom vedea ce implicatii fiscale presupune aceasta lucrare.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, "persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1) (impozabile in Romania), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) (livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA)".

Pct. 83 din Normele metodologice arata:

"(1) In sensul art. 310 alin. (1) si art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatțiuni ar fi fost realizate in Romania, se considera ca aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, daca nu solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal".

Societatea prestatoare din Romania nu trebuie sa se mai inregistreze in R.O.I. deoarece, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, nu mai trebuie efectuata aceasta operatiune, chiar daca societatea respectiva realizeaza operatiuni intracomunitare cu  bunuri si servicii.

Pentru aceste servicii de constructii, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale: 

• sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
• sa nu colecteze TVA, daca este neplatitor de TVA si nici nu a depasit plafonul anual de 220.000 lei;
• sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (4) din Codul fiscal" sau sa mentioneze "regim special de scutire conform art.310";
• sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
• sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului  valutar in vigoare la data emiterii facturii, chiar daca nu este inregistrat ca platitor de TVA
• sa calculeze impozit pe profit in conformitate cu prevederile Titlului II al Codului fiscal.

In ceea ce priveste TVA, firma prestatoare din Romania nu are nicio obligatie.

Conform art. 317 alin. (1) lit. b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA: "persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului".

Avand in vedere ca Ungaria este stat membru UE, dar beneficiar al serviciului este o persoana neplatitoare de TVA din Romania, opinia mea este ca societatea nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA potrivit art. 317 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, ci doar potrivit art. 316 din Codul fiscal, atunci cand depaseste plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal si auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate neplatitoare de TVA. Implicatii fiscale pentru servicii de constructii":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016